Primele spectacole cu ”Orchestra Titanic”, de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, cea dintâi premieră a anului 2018 la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, vor avea loc pe 13 şi 14 ianuarie, la Sala Pictura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki şi Tania Popa fac parte din distribuţia piesei care s-a bucurat de 30 de montări în toată lumea. ”Orchestra Titanic” este o comedie filosofică şi absurdă despre dorinţa de evadare în iluzie.

"În Orchestra Titanic, patru personaje aflate într-o gară părăsită şi distrusă, o imagine a singurătăţii şi ratării fiecăruia dintre ei, repetă la nesfârşit un posibil scenariu al salvării din această existenţă lipsită de sens. Ei, de fapt, repetă propria piesă scurtă, cu final previzibil, intrând într-o iluzie pe care şi-o alimentează jucând „teatru”. Un „teatru” văzut ca o salvare posibilă din monotonia unei vieţi ratate, un „teatru” ce le poate da, fie şi pentru scurt timp, iluzia salvării. Ironia lui Boicev devine însă şi mai puternică odată cu apariţia lui Harry, un magician ce le aduce perspectiva salvării printr-o iluzie şi mai mare decât teatrul, o iluzie supremă, ce reprezintă trecerea lor în altă dimensiune, în care totul devine posibil.

”Spectacolul meu vorbeşte despre teatru şi viaţă, despre cum ne putem salva, măcar parţial, dintr-o existenţă frustrantă şi anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare. Şi ce altceva reprezintă teatrul, dacă nu o iluzie ce poate deveni uneori mai reală şi mai intensă decât realitatea însăşi?", spune Felix Alexa.

Hristo Boicev, cel mai cunoscut şi mai jucat dramaturg bulgar, era declarat dramaturgul anului 1989, cu 40 de montări pe tot teritoriul Bulgariei, iar astăzi este autorul jucat în 40 de ţări de pe cinci continente, multipremiat în ţara sa şi peste hotare. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără ”Colonelul Pasăre” (pentru o distribuţie feminină, titlul este ”Colonelul şi păsările sale”), ”Orchestra Titanic”, ”Spitalul comunal” (pusă în scenă în România de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis), monodrama ”Fenomen”, ”Subteran”, ”Acel lucru”,” Invazia”. A dramatizat romanele ”Zorba grecul”, de Nikos Kazantzakis şi ”Marele Gatsby”, de F. Scott Fitzgerald.

Premiera oficială va avea loc în prezenţa autorului şi este programată pentru 16 şi 17 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Pictura.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.