Festivalul Internaţional "George Enescu" se deschide pe 31 august 2019 cu un concert extraordinar al Orchestrei Filarmonice din Berlin, considerată în acest moment cea mai bună din lume, prezentând la Bucureşti şi o lucrare de George Enescu, alături de Corul Filarmonicii "George Enescu", anunţă organizatorii. Printre vedetele ediţiei se numără actriţa franceză Marion Cotillard, care va prezenta la Bucureşti opera "Jeanne d'Arc", sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebra orchestră cu care s-au purtat negocieri mai bine de 15 ani pentru a cânta la Bucureşti va onora, interpretând o lucrare de Enescu, una dintre cele mai valoroase direcţii ale Festivalului: cunoaşterea operei enesciene în interpretări de cel mai înalt nivel, şi deschiderea unei punţi de colaborare între orchestre străine prestigioase şi orchestre şi artişti români.

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional "George Enescu" (31 august - 22 septembrie 2019) aduce publicului mai multe premiere, atât din perspectiva prezenţelor artistice, cât şi din cea a spectacolelor propuse şi a organizării.

"Ediţia 2019 a Festivalului Enescu relevă, cu certitudine, puterea originalităţii şi a armoniei. Artişti din întreaga lume, de naţionalităţi diferite, unii având viziuni şi religii diferite vin în cadrul Festivalului cu un singur ţel: acela de a face muzică. Or, scopul muzicii este tocmai acesta: să unească şi nu să dividă. Cred că acest lucru transpare şi din programul acestei ediţii. Am reuşit să convingem o mulţime dintre invitaţi să fie prezenţi cu lucrări compuse de ei - astfel, vom avea o permanentă alternanţă între muzica clasică şi cea contemporană în cadrul aceluiaşi concert. Prezenţa operelor în concert la această ediţie este una remarcabilă. Vor fi prezentate câteva lucrări în premieră în România - printre acestea fiind şi opera Leonore, de Beethoven, o lucrare monumentală, iată, niciodată prezentată în România. Aş mai adăuga că un punct de atracţie este prezenţa violonistei Patricia Kopacinskaia în deschidere, alături de Filarmonica din Berlin, cu provocatorul concert pentru vioară de Schoenberg, iar Mariss Jansons, legendarul dirijor al Royal Concertgebouw Orchestra revine la pupitrul orchestrei pentru a încheia Festivalul”, a declarat directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, într-o intervenţie specială prin Skype în cadrul conferinţei de presă care a marcat debutul pregătirilor pentru Festivalul Enescu 2019, luni, la Ateneul Român.

Premiere

Printre noii artişti, se numără actriţa franceză Marion Cotillard, care o aduce pe Jeanne d’Arc pe scena Ateneului Român, în opera omonimă, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch. I se alătură nume precum Mitsuko Uchida, Rene Jacobs,  Kirill Petrenko, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón şi Julia Fischer.

"Avem premiere pe toate palierele în acest an. Propunem noi formule de repertoriu - cum ar fi opera în concert sau Mozart Week in residence. Avem 34 de noi artişti şi orchestre de mare calibru, care se alătură marilor nume consacrate ale Festivalului. Am organizat o secţiune dedicată lui George Enescu şi contemporanilor săi pentru a asculta această muzică în contextul în care a fost creată. Am consolidat secţiunea de muzică contemporană, astfel încât publicul să şi poată interacţiona cu extraordinari compozitori care sunt activi şi disponibili”, a punctat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului George Enescu, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă.

În festival vor fi interpretate 32 de lucrări de George Enescu.

În seriile Muzica Secolului XXI şi Forumul Internaţional al Compozitorilor, participarea este din ce în ce mai puternică, mari compozitori contemporani acceptând invitaţia la această ediţie a Festivalului: de la Michael Nyman, la Usuk Chin, compozitorul polonez Krzysztof Penderecki, pianista şi compozitoarea de origine rusă stabilită în America, Lera Auerbach.

Trei opere în concert vor fi prezentate în premieră: "Die Frau Ohne Schatten", de Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin, Moses and Aaron, de Schoenberg, în interpretarea Filarmonicii George Enescu şi Peter Grimes, de Britten - prezentată de Orchestra Naţională Radio. Tot în premieră absolută în cadrul Festivalului Enescu, publicul va putea asculta: "eanne d’Arc au Bucher", de Honegger, cu Filarmonica din Lille, "Castelul lui Barbă Albastră", de Bartok, în interpretarea Polish National Radio Orchestra. În plus, Filarmonica din Liege aduce pe scena Festivalului "La Voix Humaine", de Poulenc, iar Basel Chamber Orchestra prezintă "Don Giovanni", de Mozart.

Un moment special în cadrul ediţiei 2019 a Festivalului "Enescu" îl va reprezenta Mozart Week in Residence - un concept adus direct de la Salzburg, a cărui propunere este de a uni oamenii prin intermediul muzicii lui Mozart, explorată dintr-o nouă perspectivă.

Secţiunea "Enescu şi contemporanii" propune, la Sala Mică a Palatului, o nouă cadrare a operei lui Enescu în chiar contextul muzical în care compozitorul român a creat - întâlniri peste timp cu colegii de clasă de la Viena şi Paris, descrierea subtilă a unei epoci şi a unui context creativ.

Tot în premieră absolută, la ediţia 2019 a Festivalului, "Simfonia a III-a", de George Enescu va fi interpretată de două ori - de către Orchestra Maggio Musicale Fiorentino şi de către Orchestra Radio Berlin. Ulterior, simfonia enesciană va fi prezentată la Florenţa înainte de a fi interpretată în Festival, pe 8 septembrie, şi la Berlin, după interpretarea de pe scena Festivalului Enescu, pe data de 22 septembrie - cu participarea Corului Filarmonicii "George Enescu". De asemenea, o interpretare inedită a "Poemului Vox Maris", de George Enescu, va fi oferită publicului de celebra London Symphony Orchestra, care a decis să includă această lucrare în premieră în repertoriul său internaţional. De asemenea, Filarmonica din Liege include "Suita a II-a", de George Enescu în repertoriul său.

Mari orchestre

Cele mai mari orchestre ale lumii revin la ediţia 2019 a Festivalului: London Symphony Orchestra, alături de celebrul pianist Denis Matsuev, Orchestra Naţională a Franţei - cu legendarul Evgeny Kissin la pian, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Staatskapelle Dresden - alături de exploziva Yuja Wang şi de soprana Kristine Opolais, Oslo Philharmonic Orchestra cu Vasily Petrenko la pupitru, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra cu Nelson Freire la pian, precum şi prestigioasa Royal Concertgebouw Amsterdam, care va încheia festivalul într-o serie de concerte deja consacrată. Ansambluri importante, precum Mahler Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Europa Galante, Orchestra of the Age of Enlightement, Vienna Radio Orchestra - cu Elisabeth Leonsakaja la pian şi Academia Bizantia vor urca pe scena Festivalului Enescu 2019.

Printre cele mai notabile prezenţe româneşti din ediţia 2019, este triada dirijorală Horia Andreescu, Cristian Mandeal şi Christian Badea.

Cele mai importante orchestre româneşti vor fi prezente în ediţia 2019, de la Orchestra Filarmonicii George Enescu, la Orchestra Radio şi  Orchestra Română de Tineret, la filarmonicile din Iaşi, Sibiu, Timişoara, Cluj, Bacău şi Târgu Mureş.

Dirijorul Ion Marin va urca din nou pe scena Festivalului Enescu, la fel şi pianista Alexandra Dariescu şi mezzo-soprana Ruxandra Donose. De asemenea, Gabriel Bebeşelea, Tiberiu Soare, Vlad Vizireanu şi Cristian Lupeş vor dirija orchestre străine.

Laureaţii ediţiei 2018 a Concursului Internaţional "George Enescu" vor susţine concerte în programul Festivalului "Enescu" 2019.

În total, 84 de concerte şi recitaluri numai în sălile de concert din Bucureşti, adică peste 2.500 de artişti din cele mai diverse colţuri ale lumii, 50 de naţionalităţi lucrând împreună.

Festivalul "Enescu" va avea loc la Bucureşti, precum şi în alte şapte oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău şi Târgovişte.

Ediţia 2019 a evenimentului îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopţii", "Recitaluri şi concerte camerale", "Muzica secolului XXI", "Mozart Week in Residence" şi "Forumul Internaţional al Compozitorilor". De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.

Loteria abonamentelor

O altă premieră a ediţiei 2019 o reprezintă introducerea unui sistem tip loterie pentru achiziţionarea abonamentelor. Pentru a asigura şanse egale tuturor doritorilor şi pentru a diminua din presiunea resimţită de public, care nu a putut urmări vânzarea online, în numai câteva minute a biletelor, a fost introdus în acest an un sistem practicat de alte puternice instituţii culturale din lume.

Acesta presupune o perioadă de înregistrare a celor interesaţi (online sau offline), timp de o lună. După expirarea timpului de înregistrare, un soft va selecta persoanele care vor avea rezervate abonamentele pentru un interval de două săptămâni, timp în care trebuie achitată contravaloarea abonamentului. Dacă aceasta nu se achită în perioada de două săptămâni alocată, abonamentele rămase sunt scoase din nou la vânzare.

Detalii complete despre desfăşurarea loteriei sunt disponibile la link-ul: service.eventim.ro/festivalulenescu2019/, iar informaţii în timp real vor fi anunţate şi pe www.festivalenescu.ro. Perioada de înregistrare pentru loterie este  între 22.10.2018 - 25.11.2018. Extragerea va avea loc pe data de 26.11.2018. Perioada de plată este programată pentru perioada 27.11.2018 – 12.12.2018. Conform regulamentului, abonamentele care nu au fost achiziţionate până la data respectivă vor fi repuse în vânzare. Data de începere a vânzării pentru biletele individuale este 6 martie 2019. Preţurile acestora variază între 210 lei şi 30 de lei. 

Transmisiile live de la concertele din cadrul Festivalului Enescu 2019 vor fi asigurate pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro şi pe ecranele din Piaţa Festivalului (Piaţa George Enescu).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.