Kaunas, oraşul lituanian Capitală Europeană a Culturii în 2022, în care se află prima piaţă invizibilă din lume şi Muzeul Diavolilor, este sursă de inspiraţie pentru modernismul artistic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hub-ul Art Deco, situat în inima Lituaniei, inspiră zeci de artişti locali şi străini să portretizeze modernismul interbelic sub forme noi şi neaşteptate.

Ei au fost invitaţi să transforme arhitectura modernă în lucrări noi de artă.

Dacă unii dintre artişti au gătit prăjituri în forma unor celebre clădiri Art Deco, alţii au sculptat căsuţe pentru păsări similare unor edificii cunoscute din oraş.

(Foto: Timotiejus Norvila-Morfai)
(Foto: Timotiejus Norvila-Morfai)

În plus, arhitectura din Kaunas a fost transpusă în piese de vestimentaţie şi accesorii - un bijutier local a creat obiecte cu detalii ale unora dintre clădiriile faimoase.

Bijuterii inspirate de Biserica Învierii lui Iisus/ Oficiul poştal central din Kaunas (Foto: celsius273.com)
Bijuterii inspirate de Biserica Învierii lui Iisus/ Oficiul poştal central din Kaunas (Foto: celsius273.com)

Autorităţile au lansat şi un clip de prezentare a modernismului din Kaunas, oraş celebru pentru Muzeul Diavolilor şi pentru prima piaţă invizibilă din lume. 

Vizitatorii sunt atraşi tot mai mult de arhitectura din perioada interbelică - aproximativ 6.000 de construcţii moderniste, dintre care 44 au obţinut marca de Patrimoniu European.

Sediul central al Poştei din Kaunas (Foto: UNESCO)
Sediul central al Poştei din Kaunas (Foto: UNESCO)

În 2015, oraşul a fost primul din Europa Centrală şi de Est care a fost desemnat City of Design (oraşul designului, n.r.) de către UNESCO.

Pentru programul Capitală Europeană a Culturii 2022 sunt programate diverse activităţi şi evenimente. Capitala Vilnius a deţinut acest titlu în 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.