Oraşul francez Bourges (centrul Franţei) va deveni Capitală Europeană a Culturii în 2028, a anunţat miercuri Rossella Tarantino, preşedinta juriului însărcinat cu alegerea între cele patru oraşe franceze în cursă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca în fiecare an, oraşul francez ales va împărţi titlul, care se aşteaptă să aducă beneficii economice şi turistice majore, cu alte oraşe: Ceské Budejovice din Republica Cehă şi Skopje din Macedonia de Nord au fost deja nominalizate pentru 2028.

Celelalte oraşe franceze în cursă au fost Rouen (nord-vest), Montpellier (sud) şi Clermont-Ferrand (centru).

Delegaţiile din aceste patru oraşe au fost audiate de un juriu independent format din 12 membri europeni, dintre care doi francezi, şi evaluate în conformitate cu criteriile stabilite de instituţiile europene.

Juriul a acordat o atenţie deosebită contribuţiei proiectului la dezvoltarea pe termen lung a oraşului, conţinutului său cultural şi artistic, dimensiunii sale europene, implicării societăţii civile în definirea şi pregătirea proiectului, precum şi bugetului acestuia.

Primarul socialist al oraşului Bourges, Yann Galut, a declarat: "Este o onoare imensă".

"În această candidatură, am fost oarecum un mic degetar în faţa metropolelor, dar am încercat să propunem o viziune diferită şi un mod diferit de a trăi Capitala europeană a culturii", a declarat el.

"A alege Bourges înseamnă să accepţi provocarea unui oraş de dimensiuni medii (64 000 de locuitori, n.r.) care se bazează pe cultură pentru dezvoltarea sa umană, socială şi economică, şi care îşi propune să facă un adevărat loc pentru toate categoriile de public", a subliniat ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak.

Lansat în 1985, la iniţiativa Franţei şi a Greciei, programul "Capitala europeană a culturii" are ca obiectiv stimularea turismului cultural, prin organizarea de expoziţii, festivaluri şi chiar construirea de muzee. Bourges va urma Parisului în 1989, Avignon (sud-est) în 2000, Lille (nord) în 2004 şi Marsilia (sud-est) în 2013.

Desemnarea drept Capitală europeană a culturii implică adesea aşteptări mari, atât în ceea ce priveşte numărul de vizitatori, cât şi atractivitatea pe termen lung, precum şi un buget ridicat.

În 2013, Marsilia a primit 11 milioane de vizitatori, cu un buget global de peste 1 miliard de euro şi cu efecte secundare estimate la 500 de milioane de euro.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.