Vânzarea unor opere NFT ale artistului Pak au atins suma de 16,8 milioane de dolari, un succes pentru casa Sotheby's, care a organizat evenimentul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o lună după vânzarea operei "Everydays: The First 5000 Days" a artistului Beeple, pentru 69,3 milioane de dolari la Christie's, rivala casă Sotheby's s-a lansat, pentru prima dată, în aventura NFT (non-fungible tokens" - jetoane ne-fungibile). 

Aceste trei litere desemnează jetoane ne-fungibile, certificate de autenticitate, considerate inviolabile, care permit cumpărătorului unui obiect online (desen, animaţie, video, fotografie, muzică) să fie sigur că este proprietarul.            

Pentru prima sa astfel de operă, Sotheby's a ales un format total diferit de cel al Christie's. 

În loc să opteze pentru raritate, a pus în vânzare în cantitate limitată, prin platforma specializată Nifty Gateway, "cuburi", create de Pak. 

Aproape 23.598 din aceste animaţii ale unui paralelipiped cu unghi drept care se roteşte şi-au găsit cumpărător în trei zile cât a durat vânzarea, pentru un total de 14 milioane de dolari. 

Ideea artistului este aceea de a pune la îndoială noţiunile de valoare şi raritate, fără a limita numărul de piese vândute. Aproximativ 3.080 de colecţionari au cumpărat cel puţin un cub, potrivit Sotheby's.

În afară de aceste cuburi, Pak a cedat de asemenea două opere unice, dintre care una, reprezentând un singur pixel, a fost achiziţionată cu 1,36 milioane de dolari de colecţionarul de opere digitale Eric Young. Cealaltă, o formă geometrică ce se roteşte în jurul propriei axe, a fost adjudecată la 1,44 milioane de dolari.

Persoana care a achiziţionat cele mai multe cuburi trebuie să primească o operă suplimentară unică, intitulată "The Cube", un fel de bonus, diferită de alte "cuburi". 

Această vânzare dovedeşte vitalitatea pieţei de NFT-uri, care generează, zilnic, peste 10 milioane de dolari în tranzacţii pe platforme digitale, precum Nifty Gateway sau OpenSea.               

Potrivit site-ului de specialitate NonFungible.com, două miliarde de dolari au fost tranzacţionaţi pe această piaţă, doar în primul trimestru al anului 2021.                

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.