Opera Naţională Bucureşti a programat în 10 şi 12 aprilie, de la ora 18:00, ultimele reprezentaţii din această stagiune cu spectacolul "Oedipe", de George Enescu, în regia lui Stefano Poda. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, iar în rolul titular publicul spectator îl va putea urmări pe baritonul Ionuţ Pascu în calitate de invitat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Multipremiat creator şi designer a peste 100 de spectacole de o anvergură impresionantă, Stefano Poda este recunoscut ca fiind extrem de eclectic în alegerea provocărilor creative pe care şi le asumă, fie şi dacă ne limităm la jaloane relativ recente (Nabucco la Teatro Colón din Buenos Aires, Ariane et Barbe Bleue la Opera din Toulouse, Tosca la Bolshoi, la Moscova, Eduardo e Cristina în Rossini Opera Festival 2023). Iar anul trecut a fost unul bogat în realizări pentru marele regizor, pentru că după Aida la Arenele din Verona şi La Juive la Torino, a urmat Oedipe-ul lui Enescu la Bucuresti, atât reprezentaţiile cu titlu de premieră, cât şi cele care au urmat desfăsurându-se cu casa închisă.

Dirijorul Tiberiu Soare, despre montarea actuală de pe scena Operei Naţionale Bucureşti: „Această versiune a lui Stefano Poda este una dintre cele mai spectaculoase. Este o producţie monumentală, decorurile vorbesc de la sine, dar nu numai. Toate elementele de recuzită, felul în care sunt amplasate şi se mişcă personajele în scenă. Vorbim cu siguranţă de o producţie monumentală, un trademark al lui Stefano Poda.”

Baritonul Ionuţ Pascu, despre spectacolul "Oedipe": "Avem de-a face cu o opera simbol pentru noi românii, atât de fericiţi să avem un compozitor ca George Enescu, să ne reprezinte pe toţi nu numai în vremea sa, ci iată şi peste veacuri". 

Titlul se încadrează în categoria capodoperelor muzicale ale secolului XX. Această lucrare operează cu un spectru larg de emoţii şi tehnici compozitorice, în timp ce aduce în prim-plan mitul tragic al lui Oedip într-o manieră care păstrează proaspătă relevanţa acestuia şi astăzi. Oedipe a fost compusă de Enescu între 1921-1931, fiind dedicată soţiei sale, Maria Rosetti-Tescanu. Opera a fost inspirată, în special, de tragedia Oedip rege de Sofocle.
Baritonul Ionuţ Pascu a absolvit secţia canto a Facultăţii de Interpretare (în 2001) şi mai apoi Facultatea de Compoziţie şi Dirijat Orchestră (în anul 2007), ambele în cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti. Ulterior, Ionuţ Pascu se specializează, timp de doi ani, în cadrul secţiei Dirijat de Orchestră a Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano, urmând ca, mai apoi, să revină la Bucureşti pentru studiile doctorale, finalizate cu succes în anul 2014.

Pe parcursul celor douăzeci de ani de carieră solistică în plină ascensiune – cu sute de spectacole în peste 40 de roluri principale sau titulare pe cele mai importante scene din ţară şi străinătate –, repertoriul operistic a fost extins şi în zona camerală sau vocal-simfonică, acoperind aproape toate stilurile muzicale, de la clasic la contemporan. Un exemplu este premiera australiană, din anul 2008, a monumentalei lucrări Cantata della Vita, dirijată chiar de compozitor, regretatul Gianluigi Gelmetti, susţinută şi imprimată pe CD, alaturi de Sydney Philharmonic, la Opera din Sydney.

Din anul 2010 şi până în prezent, baritonul Ionuţ Pascu se află într-o foarte strânsă colaborare, printre altele, cu Opera din Tel Aviv, Teatro Giuseppe Verdi din Salerno sau Opéra Royal de Wallonie din Liège, unde a interpretat mai multe personaje principale foarte apreciate de critica de specialitate, sub bagheta unor dirijori precum David Stern, Daniel Oren, Frédéric Chaslin, Daniele Callegari, Daniel Cohen, Speranza Scappucci sau Giuliano Carella.

În anul 2013, a obţinut premiul David Ohanesian din partea Forumului Muzical Român pentru rolul titular din "Oedipe" de Enescu, iar în 2016 este nominalizat la titlul de Cel mai bun solist de operă pentru interpretarea celor patru roluri distincte de bariton din opera Povestirile lui Hoffmann, în cadrul Premiilor de Stat Golden Mask Awards din Moscova. Din septembrie 2019, baritonul Pascu este manager şi dirijor al companiei de producţie culturală Aida Events (Connecting Opera, Romanian Extraordinary Gala at Jerusalem Symphony).

Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.