Opera integrală a poetei americane Louise Glück, laureată anul acesta cu Nobel, va fi publicată în colecţia „Anansi. World Fiction” începând din 2021, a anunţat luni editura Pandora M, care a obţinut drepturile de traducere în limba română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat remis News.ro, Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei, a transmis: „Necunoscută până în această toamnă publicului larg din România, dar un nume de mare greutate în poezia americană a ultimilor cinci decenii, Louise Glück a atras totuşi atenţia cercurilor poetice de la noi în 2014, când a primit National Book Award pentru capodopera «Faithful and Virtuous Night». Opera ei poetică va fi tradusă şi publicată în cadrul seriei «Anansi. Blues» şi cred că acest gest editorial este o adevărată piatră de temelie pentru o foarte tânără serie de poezie din cadrul unei colecţii la fel de tinere”.

Louise Glück este autoarea a douăsprezece volume de poezie şi a două antologii de eseuri. A primit premiul Nobel pentru Literatură în 2020, pentru „inconfundabilul timbru poetic ce transformă, prin frumuseţea lui austeră, existenţa individuală într-una universală”. Este a 16-a femeie care primeşte această distincţie.

Printre alte distincţii primite de Glück se numără National Humanities Medal, Pulitzer Prize, National Book Award, Bollingen Prize, Wallace Stevens Award decernat de Academy of American Poets şi Gold Medal for Poetry, decernat de American Academy of Arts and Letters.

În prezent, Louise Glück predă la Yale University şi la Stanford University şi trăieşte în Cambridge, Massachusetts.

„Anansi: World Fiction” este cea mai recentă colecţie dedicată traducerilor din literatura universală de pe piaţa de carte din România. Noul proiect editorial, iniţiat de editura Pandora M, parte a grupului editorial TREI, şi coordonat de scriitorul şi editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie. Noua colecţie, aşezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveştilor, include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spaţiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneşte eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii şi Anansi. Blues – seria poeziei.

În lista cărţilor aflate în pregătire în colecţie se află, de asemenea, şi două romane recompensate recent cu premii literare importante – „Hamnet”, de Maggie O'Farrell (Women's Prize for Fiction), şi „The Discomfort of Evening”, de Marieke Lucas Rijneveld (Man Booker International).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.