Constituţia de după Revoluţie, mișcările civice și primele partide de opoziție apărute în anii 1990 reprezintă o parte dintre subiectele de dezbatere din cadrul Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, care va debuta vineri la Bucureşti şi se va încheia pe 24 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema principală a ediţiei cu numărul 12 o reprezintă cele trei decenii de la Revoluţie. Festivalul va avea loc la Apollo111, Cinema „Elvire Popesco”, Arcub, Cinemateca Eforie, Point şi #Pavilion 32 (Goethe-Institut Bucureşti). 

În prima zi a festivalului, de la orele 17.00 şi 22.00, la Linotip, vor avea loc primele două reprezentaţii ale noului performance realizat de Nicoleta Lefter, „AN TAN TINA”, pornind de la cartea Anei Blandiana „Fals tratat de manipulare”.

Spectacolul este o încercare de raportare la politica românească și reprezintă o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism și tipul de manipulare folosit astăzi. După premierele de vineri, „AN TAN TINA” poate fi vizionat pe 16, 18, 20, 22 şi 24 martie, de la ora 22.00, la Point, în cadrul OWR12. 

De la ora 20.00, la Mezanin (Palatul Universul), va avea loc o dezbatere despre mișcările civice și primele partide de opoziție apărute în anii '90. Vor participa Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache, Radu Vancu.

De la orele 19.00 şi 21.00, la Salonul de Proiecte, au loc două programe tematice care plasează producția studioului „Alexandru Sahia” într-o perspectivă temporală mai largă ce include momentul 1989 și anii imediat următori. 

Miercuri 20 martie, după proiecţia specială a documentarului „După revoluţie” (Cinema Elvire Popesco, ora 20:15), va avea loc o discuţie cu regizorul filmului, Laurenţiu Calciu, şi cu Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, în cadrul evenimentului „Primul an de democraţie, întâiul an de confuzie”. 

Despre un alt moment important din perioada 1990 se va discuta vineri, 22 martie, de la ora 17:00, la Point. La dezbaterea „Constituţia de după Revoluţie” vor participa Simina Tănăsescu, profesor de drept constituţional, Tiberius Tănase, jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács, avocat pentru drepturile omului, şi Codru Vrabie, activist civic, ca moderator. Accesul se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.ro.

În ultimele două zile de One World Romania atenţia va fi îndreptată către Rusia. După proiecţiile filmului „Martorii lui Putin”, de sâmbătă, 23 martie (Cinemateca Eforie, ora 14:00), şi de dumincă, 24 martie (Cinema „Elvire Popesco”, ora 16:30), Anton Breiner şi Armand Goşu vor modera câte o discuţie cu unul dintre cei mai activi militanţi pentru consolidarea democraţiei în Rusia, jurnalistul şi activistul Oleg Kozlovsky, organizator al numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova.

Kozlovsky a fost arestat şi reţinut de mai multe ori din cauza activităţilor sale pro-democratice, în mai 2008 fiind recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conştiinţei. Este, de asemenea, laureatul Premiului „Ion Raţiu pentru democraţie” în anul 2010.

Duminică, 24 martie, de la ora 15:00, tot la Point, se va discuta despre integrarea României în Uniunea Europeană şi efectul asupra acesteia. Accesul se va face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.ro.

În aceeaşi zi, în acelaşi spaţiu, de la ora 18:00, va avea loc discuţia „Din pre-istoria publicităţii”, la care vor participa Raluca Feher, Şerban Alexandrescu şi Alina Gavrilă. Accesul se va face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.ro.

Intimitate şi sexualitate

Pornind de la abrogarea articolului 200 din Codul Penal şi dezincriminarea homosexualităţii, în 2001, pe 21 martie, de la ora 18.00, la Point, vor fi prezentate istorii personale. Mai bine de 60 de ani, România a condamnat cu închisoarea relațiile între persoane de același sex. Documentarea pentru acest eveniment a fost realizată prin utilizarea de materiale din arhiva ACCEPT, care vor fi prezentate în premieră în cadrul One World Romania. Accesul se va face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.ro.

Duminică, 24 martie, de la ora 11:00, va avea loc „Tur urban: Gay în Bucureştiul articolului 200”, ghidat de poetul Dominic Brezianu şi Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT. Turul a fost prezentat în premieră de Dominic Brezianu în cadrul Bucharest Pride 2018. Pentru participarea la tur trebuie completat un formular care se găseşte pe site-ul festivalului.

În aceeaşi zi, de la ora 14.30, la Cinemateca Eforie, pornind de la filmul Adinei Pintilie „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, şi de la volumul „Erotism şi sexualitate în Epoca de Aur”, de Cosmin Nasui, Cristian Vasile şi Călin Hentea, produs de Post Modernism Museum, va avea loc dezbaterea „Despre intimitate şi sexualitate în prezent şi în Epoca Ceauşescu”.

Istorie şi arhitectură

Sâmbătă, 23 martie, vor fi dedicate două evenimente felului în care timpul afectează arhitectura oraşelor - „Traseu prin Bucureştii demolaţi”, organizat împreună cu ARCEN, de la ora 17:00, o plimbare atipică în spatele perdelei de blocuri socialiste de pe Bvd. Unirii (din zonă au dispărut complet 9300 de imobile) şi, de la ora 21:15, la Cinema „Elvire Popesco”, după proiecţia documentarului „Hotel Iugoslavia”, dezbaterea „Urmele arhitecturii în prezent”, cu membri ai Ordinului Arhitecţilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.