Oficialii Festivalului de Film de la Locarno au semnat duminică un angajament pentru egalitate şi incluziune privind programul, mergând astfel pe urmele Festivalului de Film de la Cannes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul a fost semnat de preşedintele festivalului, Marco Solari, şi de vicepreşedinta Carla Speziali. Iniţiativa aparţine Swiss Women’s Audiovisual Network (SWAN), regizoarei Ursula Meier şi producătoarei Pauline Gygax.

„Suntem încântaţi de acest prim pas spre egalitate şi diversitate în festivaluri. Femeile au dreptul la o parte egală din ecrane şi lumina reflectoarelor. Vizibilitatea filmelor noastre este esenţială”, au transmis copreşedinţii SWAN, Gabriel Baur, Laura Kaehr şi Stéphane Mitchell.

Kaehr a adăugat că „finanţarea este esenţială pentru a permite regizoarelor să facă filme, iar selecţia la un festival joacă rol cheie în finanţare, pentru că poate creşte profilul unui cineast şi crea o cerere”.

Prima acţiune importantă a reprezentat-o acordarea, tot duminică, a grantului SFR1 milion - 1 milion de dolari - de către Suissimage primului lungmetraj de limbă engleză al regizoarei Ursula Meier, „Quiet Land”, produs în afara Elveţiei de compania Bandita Films.

La rândul său, Meier a spus că paritatea de gen în şcolile de film ar trebui să fie reflectată nu doar în selecţia festivalurilor, ci şi în comitetele de selecţie.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno se va încheia pe 11 august.

Lungmetrajul „Alice T.”, regizat de Radu Muntean, a avut premieră mondială în competiţia internaţională a festivalului. 

Ediţia de anul acesta va aduce un tribut fraţilor Vittorio şi Paolo Taviani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.