Cărţile cu poveşti de Crăciun, semnate de Charles Dickens, Matt Haig, Mauri Kunnas, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Hans Christian Andersen, Eric Carle şi Jacqueline Briggs Martin se găsesc în portofoliile editurilor, la preţuri reduse şi la pachet. Printre cele mai căutate volume în perioada sărbătorilor de iarnă se numără volumele neobişnuite ”Un băiat numit Cărciun”, ”Adevărata poveste a lui Moş Crăciun”, dar şi clasica ”Poveste de Crăciun”, toate cu ilustraţii ce contribuie decisiv în alegere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casele de editură au pregătit cele mai alese poveşti şi întâmplări pentru această perioadă a anului, clasice sau moderne, cu învăţăminte sau cu jucării, toate ofertele sunt atractive. 

”Un băiat numit Crăciun”, de la editura Nemi, este una dintre cărţile care nu trebuie să lipsească de sub bradul de Crăciun al celor mici.

Cartea are de toate: zăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduşi şi un băiat pe nume Nikolas căruia nu-i e teamă să creadă în magie. Potrivit editurii, volumul este plin de înţelepciune şi umor, ”Un băiat numit Crăciun” fiind  deja un clasic în devenire, o poveste neobişnuită şi incitantă, scrisă de autorul de succes Matt Haig şi ilustrată de Chris Mould. Deja a fost anunţată ecranizarea cărţii de Blueprint şi Studio Canal, iar scenariul va fi semnat de Ol Parker. Cartea costă 25,99 lei.

Tot la editura Nemira, darurile literare sunt şi la pachet. ”Basmul din buzunar” cuprinde ”Sarea in bucate”, ”Muzicanţii din Bremen”, ”Ursul păcălit de vulpe”, ”Aladin şi lampa fermecată”, ”Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” şi se vinde cu 59,90 de lei.

Un alt pachet special, oferit de editura Nemi, este cel cu aventurile iepurelui Matei, de Brigitte Weninger şi Eve Tharlet, care costă 29,90 de lei. Pachetul conţine titlurile: ”De ce vă certaţi, Matei?”, ”Ajutor, Matei! O fantomă!”, ”Crăciun fericit, Matei!”.

Adevărata poveste a lui Moş Crăciun, scrisă de Mauri Kunnas, poate fi găsită la Cartea Copiilor. ”«Moş Crăciun» a lui Mauri Kunnas nu este o altă carte din lungul şir al celor despre simpaticul personaj, ci autentica lui poveste”, spun reprezentanţii editurii.

Autorul, originar chiar din Finlanda, îl descrie pe Moş Crăciun cu pantalonii peticiţi de soţia lui, pentru că adesea şi-i agaţă în atelierul de jucării, pretinde că este pasionat de pescuit, dar de fapt pleacă fără undiţă şi trage un pui de somn în barcă, iar înainte să plece cu darurile către copii, îşi dă cu o cremă antireumatică foarte puternică, pentru a rezista o noapte întreagă în frig.

”Moş Crăciun locuieşte alături de familiile de spiriduşi într-un sat cu căsuţe roşii, la poalele muntelui Korvatunturi din Laponia finlandeză. Nu există nici un drum spre acest sătuc misterios, aşa că scrisorile copiilor sunt aduse cu un avion special al poştei”, este descrierea editurii.

Ilustraţiile contribuie decisiv la magia cărţii. Elementul prin care Mauri Kunnas a excelat este arta detaliului, pentru că fiecare imagine este plină de viaţă, de nasuri roşii de spiriduşi, de animale nordice şi de tot felul de obiecte din universul moşului. Volumul costă 45 de lei.

”Povestea primelor daruri de Crăciun”, apărută la editura Cartea Copiilor, este scrisă de suedezul Axel Hambraeus. Povestea este conturată de ilustraţiile delicate, create în acuarelă de Ágnes Keszeg. Tânăra ilustratoare a colaborat cu numeroase edituri şi reviste din România şi Ungaria şi a obţinut, în 2009, Marele Premiu al concursului "Para de Aur" (Aranyvackor) din Budapesta. Cartea costă 29 de lei.

Tot la editura Cartea Copiilor a apărut şi ”Ninsoarea din vis” (33 de lei), o carte-jucărie despre generozitate şi spiritul Crăciunului, creată de Eric Carle în stilul său consacrat. Este o poveste simplă şi tandră, cu ilustraţii strălucitoare realizate prin colaj şi surprize ascunse în paginile decupate special pentru degetele micilor cititori. „Copiii se confruntă adesea cu teama de necunoscut. În cărţile mele încerc să combat această teamă şi s-o înlocuiesc cu o atitudine pozitivă. Copiii au o curiozitate instinctivă şi o tendinţă naturală către creativitate. Vreau să le arăt copiilor că a învăţa lucruri noi e ceva fascinant şi distractiv”, spune autorul, Eric Carle.

”Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens, editată de Litera, poate fi cadoul perfect de sărbători, atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari.  
Charles Dickens (1812−1870) este unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii engleze, şi-a petrecut primii săi ani de viaţă în compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett şi Henry Fielding. Familia sa făcea parte din nobilimea de mijloc şi i-a asigurat educaţia la o şcoală privată, dar totul avea să se schimbe după ce tatăl său a pierdut o sumă mare de bani la pariuri şi la jocuri de noroc, sfârşind prin a fi trimis la închisoarea datornicilor. La vârsta de 12 ani, Dickens a devenit destul de matur ca să muncească 10 ore pe zi într-o fabrică de cremă de ghete, pentru şase şilingi pe săptămână. Cu aceşti bani trebuia să-şi achite cazarea şi să încerce să-şi ajute familia.

Cariera lui de romancier şi de povestitor de succes a început în 1833, când scrierile publicate în foileton, în diverse reviste, i-au adus faimă şi recunoaştere peste noapte. Poveste de Crăciun a fost publicată pentru prima dată în 1843.

Volumul are desene de Roberto Innocenti, care s-a născut în 1940, într-un mic orăşel italian, aproape de Florenţa, şi care a învăţat singur, de mic copil, meseria de ilustrator, devenind unul dintre cei mai faimoşi ilustratori de carte pentru copii din întreaga lume. Lucrările lui, prezente în multe cărţi îndrăgite de generaţii întregi de copii, cum ar fi ”Spărgătorul de nuci”, ”Aventurile lui Pinocchio”, ”Călătoriile lui Gulliver”, ”Poveste de Crăciun”, au fost deosebit de apreciate de critici şi au câştigat numeroase premii, precum Premiul ”Mărul de Aur” la Bratislava şi, în anul 2004, o nominalizare la Premiul ”Hans Christian Andersen”. Cartea costă 49,90 de lei.

Pentru cei care-şi doresc mai multe poveşti de iarnă, de autori diferiţi, editura Litera Mică a pregătit volumul ”Poveşti de iarnă”, cu istorii scrise de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Hans Christian Andersen şi Zacharias Topelius. Cartea cuprinde: ”Fetiţa cu chibrituri”, de Hans Christian Andersen; ”Poveste de iarnă”, de Zacharias Topelius; ”Moş Crăciun”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea; Moş Gerilă,  basm popular rusesc; ”Maruşca şi cele douăsprezece luni”, poveste slovacă. Volumul se vinde cu 38,44 de lei.

O altă alegere ar putea fi ”Willie Fulg de Nea”, de Jacqueline Briggs Martin, apărută la editura Frontiera. Costă 35 de lei.

Povestea lui Willie, celebrul ”Snowflake Man” (Omul Fulg de Nea), este despre faptul că a fotografiat pentru prima oară fulgii de zăpadă. De mic copil, Wilson Bentley a privit cristalele îngheţate ca pe nişte mici miracole şi a hotărât că, într-o zi, aparatul lui de fotografiat va surprinde şi pentru ceilalţi frumuseţea lor extraordinară.

Povestea sa, istorisită de Jacqueline Briggs Martin, este adusă la viaţă de xilogravuri realizate de Mary Azarian. Potrivit editurii, cartea este o introducere poetică în primele lecţii de ştiinţele naturii şi un model de inspiraţie pentru cei mici. 

Cartea a fost premiată cu prestigioasa Caldecott Medal în anul 1999.

Jacqueline Briggs Martin este o îndrăgită autoare de cărţi pentru copii din Statele Unite. Despre Wilson Bentley, ea spune că ”a văzut frumuseţea acolo unde nimeni nu o remarcase şi şi-a dorit să le-o arate şi celorlalţi. Viziunea lui asupra lumii şi perseverenţa cu care şi-a îndeplinit visul, dar şi credinţa lui că adevărata «comoară» se află nu în banii câştigaţi, ci în frumuseţea zăpezii, îl fac să fie un erou pentru mine”.

Mary Azarian este autoare şi ilustratoare de cărţi pentru copii. Revista Kirkus a spus despre xilogravurile pe care Azarian le-a realizat pentru această carte că sunt „de o armonie deplină, încântătoare, naturale şi pline de veselie.” Mary Azarian locuieşte în Vermont, cam la o oră distanţă de casa lui Wilson Bentley.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.