Oceanele conţin aproape 200.000 de populaţii de virusuri, potrivit ultimei estimări a specialiştilor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Virusurile marine au fost descoperite de la suprafaţă până la o adâncime de 4.000 de metri şi de la Nord până la Polul Sud. 

Deşi cele mai multe sunt inofensive pentru oameni, pot infecta viaţa marină, inclusiv balenele şi crustaceele. 

Oamenii de ştiinţă abia încep să înţeleagă modul în care aceste microorganisme joacă un rol în viaţa şi chimia mărilor. 

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au elaborat o hartă globală a acestor virusuri marine bazată pe probe din apa de mare din aproape 80 de locuri din lume. Rezultatele lor virale sunt de aproape 12 ori mai mari decât estimările anterioare.

Cercetătorii au fost surprinşi să afle că virusurile se împărţeau în cinci grupuri, în funcţie de loc şi adâncime.  

"Când am examinat genele virusurilor în fiecare din aceste locuri, am descoperit dovezi ale adaptării genetice la diferite zone din ocean", a spus cercetătoarea Ann Gregory. 

A doua surpriză a fost că în Oceanul Arctic erau multe tipuri diferite de virusuri, până acum crezându-se că această diversitate era la Ecuator. 

Printre descoperirile anterioare se numără virusurile marine "gigantice", care pot infecta algele verzi. 

Un litru de apă de mare conţine de obicei miliarde de virusuri - majoritatea rămânând neidentificate. Ultimele date arată că 90% dintre ele nu pot fi clasificate unei grupe cunoscute. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.