Experţii au descoperit un ulcior şi un coş ascunse sub stratul de vopsea din tabloul "The Milkmaid" al maestrului olandez al secolului al XVII-lea Johannes Vermeer, peste care a pictat mai târziu, a anunţat Rijksmuseum din Amsterdam.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Surprinzătoarele" descoperiri din lucrarea veche de peste 350 de ani oferă noi detalii despre metodele de lucru ale artistului, înainte de cea mai mare expoziţie organizată vreodată şi dedicată pictorului de Rijksmuseum.

Tehnicile avansate de scanare au dezvăluit că sub peretele alb simplu care scoate în evidenţă hainele galbene şi albastre strălucitoare ale lăptăresei, Vermeer pictase iniţial detalii suplimentare. "Dezvăluie un nou Vermeer neaşteptat, este uluitor”, a declarat Gregor Weber, şeful departamentului de arte plastice la Rijksmuseum, într-o conferinţă de presă.

 

Aceste schimbări înseamnă că figura emblematică a lăptăresei, văzută în tablou turnând un firicel de lapte dintr-un ulcior de lut, "ni se dezvăluie într-un mod mult mai monumental", notează el.

Cercetătorii ştiau, datorită razelor X efectuate în urmă cu un deceniu, că sub straturile de vopsea ale tabloului "The Milkmaid" se aflau lucruri ascunse, fără să ştie ce.

Una dintre cele mai importante descoperiri este că artistul a schiţat un suport de ulcior din lemn pe perete chiar în spatele capului lăptăresei. Anterior au crezut că ar putea fi un şemineu. Dar o nouă tehnică, numită "reflecţie în infraroşu cu lungime de undă scurtă", a arătat clar detaliile ulcioarelor şi ale cadrului de lemn.

Folosită de obicei pentru analize industriale şi în scopuri militare, tehnica produce imagini în "culori false" care prezintă schiţa în albastru, când în realitate era în negru.

Muzeul a folosit metode similare pentru a descoperi procesul creativ din spatele lucrării "The Night Watch" de Rembrandt şi "Girl with a Pearl Earring" de Vermeer, pictor de la care nu au supravieţuit desene sau studii.

Experţii au făcut o altă descoperire cheie: un contur umbrit observat anterior poate fi acum considerat un "coş de foc" ţesut din salcie, folosit cândva pentru a usca hainele. Cercetătorii au descoperit în continuare o linie groasă de vopsea neagră "aplicată în grabă" sub braţul stâng al lăptăresei, arătând că se pare că Vermeer a făcut o schiţă iniţial în grabă.

Expoziţia programată în perioada 10 februarie - 4 iunie 2023, va reuni 27 din cele 35 de lucrări ale pictorului, aflate în muzee din întreaga lume. Se ştiu puţine despre Vermeer (1632-1675), care a trăit o viaţă modestă în oraşul Delft în timpul "epocii de aur" a picturii olandeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.