Oameni de ştiinţă şi politicieni din întreaga lume l-au omagiat prin mesaje online pe fizicianul Stephen Hawking, pe care l-au descris drept o minte colosală, care a făcut lumea un loc mai bun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stephen Hawking a murit pe 14 martie, la vârsta de 76 de ani.

Tim Berners-Lee, fondator al World Wide Web, a fost unul dintre primii care au reacţionat după aflarea veştii morţii lui Hawking: „Am pierdut o minte colosală şi un spirit minunat”.

NASA a scris pe Twitter: „Teoriile lui au deschis universul de posibilităţi pe care noi şi lumea le explorează. Zboară în continuare ca superman în microgravitaţie, aşa cum le-ai spus astronauţilor de pe Staţia Spaţială în 2014”.

Vicepreşedintele Universităţii Cambridge, profesorul Stephen Toope, a spus că Hawking a fost o inspiraţie pentru milioane de oameni. „Profesorul Hawking a fost o individualitate care va fi ţinută minte cu afecţiune nu doar la Cambridge, ci în întreaga lume. Contribuţiile lui excepţionale la cunoaşterea ştiinţifică şi popularizarea ştiinţei şi matematicii au lăsat o moştenire nepieritoare. Caracterul lui a fost o inspiraţie pentru milioane de oameni”.

Ple Planetary Society a transmis: „Ne luăm rămas bun de la o minte sclipitoare”. Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a publicat o fotografie în care apare alături de Hawking şi a scris: „Moartea lui a lăsat un vacuum intelectual”.

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, a spus că Hawking „a făcut lumea un loc mai bun”. „Profesorul Hawking a fost un om de ştiinţă extraordinar. Tăria lui de caracter şi tenacitatea au inspirat oameni din întreaga lume”.

Satya Nadella, CEO al Microsoft, a afirmat: „Am pierdut un mare om astăzi”.

Mulţi oameni de ştiinţă au împărtăşit experienţa întâlnirii cu Hawking de-a lungul anilor. Astrofizicianul Jonathan McDowell de la Harvard şi-a amintit determinarea lui Hawking de a susţine prelegeri, în ciuda dificultăţii de a vorbi.

„Îmi amintesc că atunci când ne ţinea prelegeri, şi era un efort imens pentru el să vorbească (înainte de traheotomie şi vocea computerizată), a făcut şi glume. Asta spune ceva”

Brad Tucker, cercetător la Mount Stromlo Observatory de la Australian National University, a afirmat că omul de ştiinţă nu a fost doar „un lider în cosmologie şi astrofizică, dar ne-a împins pe toţi să ne depăşim limitele şi pe ale necunoscutului”.

Greenpeace SUA i-a mulţumit lui Hawking pentru că i-a ajutat pe oameni să îşi înţeleagă locul în univers.

Astronautul american Chris Hadfield a scris: „Geniile sunt atât de delicate şi rare. La revedere, profesore Hawking. Ne-ai inspirat pe toţi”. Colegul lui Scott Kelly a spus că moartea lui Hawking este „o pierdere pentru umanitate”.

Tributuri i-au fost aduse profesorului şi de reprezentanţi ai industriei de divertisment.

Errol Morris, care a făcut filmul „A Brief History of Time” (1991), bazat pe conceptele expuse de Hawking în cartea lui, a spus că fizicianul a fost „un om cu adevărat fabulos”.

Trupa rock Foo Fighters l-a numit „legendă”, în timp ce actorul Macaulay Culkin a spus că a fost „un geniu şi personajul meu preferat din «Simpsons»”.

Cântăreaţa Katy Perry a subliniat faptul că Hawking a murit în Ziua Pi, dedicată constantei matematice, iar solistul trupei Aerosmith, Steven Tyler, a scris pe Twitter: „Ai schimbat lumea”.

Pe contul de Twitter al serialului „The Big Bang Theory” a fost publicată o fotografie în care actorii serialului apar în jurul lui Stepen Hawking. 

„În memoria lui Stephen Hawking. A fost o onoare să îl avem în «The Big Bang Theory». Mulţumim pentru că ne-ai inspirat şi ai inspirat lumea”.

Odată cu vestea morţii lui, numeroase desene cu un scaun cu rotile gol au fost publicate pe platformele social media.

Stephen Hawking (1942 - 2018) a primit numeroase distincţii, între care Albert Einstein Award, în 1978, şi Presidential Medal of Freedom, în 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.