O versiune în ghips a sculpturii „Les Bourgeois de Calais”, în valoare de 3,7 milioane de dolari, una dintre numeroasele mulaje realizate de Auguste Rodin, lipseşte din colecţia Muzeelor din Glasgow de aproape 75 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform legislaţiei franceze, Rodin avea voie să realizeze mai multe versiuni ale sculpturii, comandată de oraşul Calais în 1884. O serie de piese turnate în bronz se află în muzee din întreaga lume.

Glasgow Life, organizaţia caritabilă care supraveghează muzeele oraşului, a confirmat prin e-mail că statuia lipseşte. Printre muzeele oraşului se numără Riverside Museum, The Burrell Collection, GoMA, Palatul Poporului şi Kelvingrove Park - unde sculptura a fost expusă ultima dată în 1949.

Expoziţia „Sculpture in the Open Air” a avut loc între 25 iunie şi 30 septembrie 1949, a declarat un purtător de cuvânt al Glasgow Life într-un e-mail. Purtătorul de cuvânt a confirmat că autorităţile au pierdut urma sculpturii după acea expoziţie.

O altă sculptură a lui Rodin care fusese expusă, „Saint Jean de Baptiste”, rămâne depozitată la Glasgow Museums Resource Center.

„Les Bourgeois de Calais a suferit daune în timp ce era expusă în cadrul acestei expoziţii şi în prezent este nelocalizată”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Directorul Jérôme le Blay a declarat pentru agenţia franceză de presă AFP că valoarea operei este estimată la aproximativ 3,7 milioane de dolari.

Muzeele din Glasgow au fost fondate în anii 1860 şi au achiziţionat sculptura în 1901. Cu toate acestea, după cum a relatat BBC, sculptura se numără printre cele 1.750 de obiecte listate în prezent ca fiind dispărute sau furate. Muzeele din Glasgow au inventariat în ultimii 20 de ani obiectele din colecţie şi, pe baza acestor procese, găsind obiecte care fuseseră înregistrate anterior ca fiind „nelocalizate”, potrivit purtătorului de cuvânt.

„Acest proces a îmbunătăţit securitatea colecţiilor, împiedicând furtul din depozite în ultimii 20 de ani, şi a redus numărul de obiecte înregistrate ca fiind nelocalizate, chiar şi temporar”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Dezvăluirea vine în contextul în care muzeele ţin seama de colecţiile lor, în urma scandalului de la British Museum, unde un conservator de rang înalt a fost acuzat că a furat peste 2.000 de obiecte din colecţia sa de-a lungul anilor.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.