O sabie de samurai japoneză sau "katana", de aproape 700 de ani vechime şi cu o valoare de 650.000 de euro, a fost introdusă ilegal în Elveţia, au indicat marţi autorităţile vamale eveţiene, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faptele au avut loc în regiunea Zurich, în nordul ţării.

Sabia ce datează din 1353 se afla în interiorul unui vehicul înmatriculat în Elveţia. Şoferul vehiculului, însoţit de fiica sa, nu a declarat obiectul inedit la intrarea în Elveţia prin punctul de frontieră Thayngen, aproape de Germania, a indicat Biroul federal pentru vamă şi securitatea frontierelor. 

La capătul anchetei condusă de autorităţile vamale, "s-a dovedit că şoferul vehiculului nu era proprietarul sabiei", ci un bărbat care lucra pentru adevăratul proprietar. Acesta din urmă îl desemnase pe şofer să ia sabia din Stuttgart (Germania) şi să o trasnporte până la domiciliul său în Elveţia. 

Deşi katana a fost introdusă în Elveţia la cererea proprietarului ei, acesta din urmă trebuia să o declare la vamă, săbiile japoneze vechi fiind considerate "bunuri culturale" în virtutea legii privind transferurile de bunuri culturale. 

Această lege are drept obiectiv protejarea patrimoniului cultural al umanităţii şi de a preveni furtul, jaful, precum şi exportul şi importul ilegal de bunuri culturale în Elveţia. 

La finalul anchetei, Oficiul federal pentru vamă a încasat 54.000 de franci (în jur de 52.550 de euro) TVA şi a emis în acelaşi timp un act de acuzare pentru încălcarea legii referitoare la TVA contra şoferului vehiculului. El riscă o amendă de 800.000 de franci (778.400 de euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.