Demonstraţie de mânuire a armelor, instrucţie şi darea raportului pe front vor fi puse în scenă într-o reconstituire istorico-militară la 100 de ani de la Marele Război, care va fi organizată sâmbătă, între orele 11.00 - 16.00, în curtea de onoare a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul "De Strajă la Palatul Regal. Reconstituire istorico-militară - 100 de ani de la Marele Război” va fi organizat împreună cu Asociaţia "6 Dorobanţi", în cadrul programului de activităţi ce însoţesc expoziţia "Atelier de front. Artişti români în Marele Război”. Vor fi puse în scenă mici frânturi din viaţa de zi cu zi a ostaşilor din timpul Primului Război Mondial.

Îmbrăcaţi în uniforme româneşti, membrii asociaţiei vor recrea în curtea fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei o tabără de front, intrând în ritmul diferitelor activităţi şi ceremonii de-acum 100 de ani.

Vizitatorii vor lua parte la prezentarea armamentului şi a echipamentului de război, la demonstraţii de mânuire a armelor şi de instrucţie de front şi vor afla cum funcţionau armele, care era muniţia şi echipamentul armatelor române şi/sau combatante.

Un "Oficiu Poştal de campanie”, prezent special cu acest prilej, va oferi celor dornici de "amintiri de pe front” posibilitatea de a expedia celor dragi cărţi poştale ilustrate, scrise cu toc şi cerneală şi ştampilate cu pecetea Cenzurii Militare înaintea trimiterii.

În "Studioul Fotografic” vizitatorii vor putea poza în faţa aparatului unui operator de front, asemenea celor din Serviciul Foto-Cinematografic al Armatei. Sau vor fi desenaţi de artistul de front invitat - precum cei ataşaţi Marelui Cartier General, ale căror opere pot să fie văzute în expoziţia „Atelier de front. Artişti români în Marele Război”.

Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei "G. Oprescu” va susţine prezentări despre fotografia de război, artiştii de front şi despre însemnătatea fenomenului internaţional de reînscenare istorică  - reenactment.
Activităţile vor fi însoţite de muzica militară a epocii, piese populare din repertoriul universal: muzică de operetă, de cabaret, vodevil, valsuri şi alte piese de dans ascultate mai ales în timpul Primului Război Mondial.

Deschiderea oficială a taberei, darea raportului, revista trupelor vor începe la ora 11.00. Între orele 11.30 şi 15.30 vor avea loc demonstraţii, instrucţie de front, prezentări; Oficiul Poştal de Campanie, atelier fotografic şi desen de front.

15:30 - 16:00 - Ceremonia de închidere a bivuacului va dura o jumătate de oră, de la 15.30.

Participarea este gratuită. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.