Un exemplar extrem de rar dintr-o primă ediţie a volumului ”Principia”, semnat de Isaac Newton, estimat la un preţ cuprins între 1 milion şi 1,5 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie de casa Christie’s la New York, pe 14 decembrie, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exemplarul care va fi scos la licitaţie ar fi unul dintre puţinele texte care ar fi fost destinate Europei şi conţine câteva detalii diferite faţă de ediţiile distribuite în Anglia de Isaac Newton şi de editorul cărţii, Edmond Halley.

Valoarea estimată între 1 milion de dolari şi 1,5 milioane de dolari ar reprezenta un record pentru lucrare. 

În anul 2013, o versiune în limba engleză a lucrării, învelită, de asemenea, în marochin roşu, care ar fi fost prezentată regelui James al II-lea, a fost vândută la un preţ de peste 2,5 milioane de dolari. Preţul de pornire a fost de 600.000 de dolari.

Prima ediţie a lucrării ”Principia” a fost tipărită în aproximativ 400 de exemplare, dintre care 20% au fost versiuni continentale. Astronomul Edmond Halley, cunoscut mai ales pentru cometa numită după el, l-a încurajat pe Isaac Newton să îşi organizeze teoriile într-o lucrare şi a plătit pentru tipărire, pentru că Royal Society, din care au făcut parte amândoi, a rămas în acea perioadă fără fonduri.

Royal Society a păstrat două exemplare ale lucrării, inclusiv manuscrisul original pe care a fost bazat primul exemplar tipărit în anul 1687, care este descris drept ”cea mai mare comoară” a acestei instituţii. 

Scrisă în latină, cartea are titlul ”Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” (”Principiile matematice ale filosofiei naturale”) şi conţine teoriile revoluţionare ale lui Isaac Newton în domenii precum gravitaţia, mişcarea planetelor, precum şi o metodă matematică mai riguroasă dedicată fizicii.

Keith Moore, directorul bibliotecii Royal Society, a descris lucrarea drept ”un punct de referinţă în gândirea umană”.

”Nu este vorba doar despre un volum despre istoria şi evoluţia ştiinţei. Este una dintre cele mai bune cărţi care au fost publicate vreodată. A fost extrem de influentă în ceea ce priveşte aplicarea matematicii în probleme esenţiale de fizică”, a spus el.

Keith Moore a adăugat că preţul mare de pornire stabilit pentru volum s-ar putea explica prin influenţa crescândă a ştiinţei în domeniul culturii, precum şi prin veniturile uriaşe ale unor antreprenori din domeniul trehnologiei.

”Persoanele care deţin cărţi importante în aceste vremuri ar putea face parte din acea categorie de oameni care şi-au construit averea prin intermediul internetului. Dacă ai câteva milioane de dolari de cheltuit, de ce să nu cumperi un exemplar din «Principia Mathematica»? Dacă ţi-ai câştigat averea print intermediul unui algoritm excepţional, probabil că apreciezi fizica newtoniană”, a spus el.

În ciuda impactului pe care l-a avut şi utilizarea lui drept unul dintre lucrările fundamentale în domeniul fizicii, fiind de neîntrecut până la teoria relativităţii formulate de Albert Einstein, volumul ”Principia” nu a fost însă inclus într-o listă realizată în urmă cu un an ce a inclus 20 dintre cele mai importante cărţi academice din toate timpurile. Pe primul loc s-a situat ”On the Origin of Species”, de Charles Darwin.

Însă, pentru că au fost publicate cu aproape două secole mai devreme, primele ediţii ale lucrării ”Principia” sunt mai rare şi este probabil ca acestea să continuie să fie vândute cu sume mai mari. Unul dintre cele mai mari preţuri cu care a fost vândută o primă ediţie a unei lucrări semnate de Charles Darwin, despre teoria evoluţiei, a fost de 103.000 de lire sterline, în 2009, iar vânzările care au urmat au fost mai mici.

Deşi preţurile celor două lucrări diferă, impactul ambelor cărţi este comparabil, potrivit lui Keith Moore.

”Ceea ce face Newton în anii 1680 este să revoluţioneze ştiinţa fizicii – legile fundamentale ale fizicii. Lucrarea grozavă a lui Darwin, publicată în 1859, a revoluţionat ştiinţele biologice în acelaşi mod. Sunt volume similare în privinţa impactului pe care l-au avut”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.