Prezentatoarea CNN Kate Bolduan a izbucnit în lacrimi, în timp ce prezenta o ştire despre copilul sirian Omran Daqneesh, care a fost scos de sub ruinele casei în care locuia în Alep, în urma unui bombardament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, Naţiunile Unite cer 48 de ore de pauză de la violenţele dintre regimul guvernamental şi forţele rebele. În cinci ani de război, peste 250.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, între care 45.000 de copii, doar din Alep. Alte câteva mii de copii au fost strămutaţi, fără o casă, iar acum, între aceştia, se numără Omran”, a spus prezentatoarea, izbucnind în lacrimi, în timp ce erau difuzate imagini cu băiatul sirian aşezat pe un scaun, într-o ambulanţă.

Imaginea copilului salvat din Alep a făcut înconjurul lumii, stârnind reacţii nu doar pe reţelele de socializare. La doar o zi după apariţia înregistrării cu Omran Daqneesh, băieţelul sirian în vârstă de cinci ani care stă tăcut într-o ambulanţă, deşi fusese victima unui atac aerian în mijlocul nopţii şi avea faţa plină de sânge, Rusia s-a declarat de acord cu instituirea unui armistiţiu în oraşul sirian Alep.

”Noi vărsăm lacrimi aici, dar el nu plânge. Acel copil este în stare de şoc. Era în casa lui şi, deodată, a fost pierdut în furia şi haosul războiului. Cel puţin trei oameni au fost omorâţi de această bombă, care a explodat în acest cartier. Acesta este Omran. Este în viaţă. Am vrut să ştiţi”, a continuat Kate Bolduan.

În timpul prezentării ştirii, televiziunea a transmis burtiera: ”Criză în Siria. Un băiat, o bombă şi terorile războiului şi supravieţuirii”.

Aşezat în ambulanţă, plin de sânge şi de praf, Omran privea fix, buimac, la câteva minute după ce a scăpat bombardamentului care i-a vizat casa.

Copilul a fost fotografiat de Mahmoud Rslan, în vârstă de 27 de ani, care a fost contactat telefonic de AFP.

"Am făcut multe poze cu copii morţi sau răniţi în raiduri cotidiene asupra părţii rebele a Alepului, al doilea cel mai important oraş dintr-o ţară devastată de peste cinci ani de război. De obicei, sunt leşinaţi sau plâng. Însă, Omran stătea acolo, fără glas, cu privirea goală, era ca şi cum nu înţelegea foarte bine ceea ce tocmai i se întâmplase", a spus fotograful.

Într-o înregistrare video realizată de activişti din cadrul Aleppo Media Center (AMC), micul Omran este surprins ştergându-şi fruntea însângerată cu mâna. Copilul îşi priveşte apoi mâna şi, nevenindu-i să creadă ce vede, şi-o şterge de scaun.

Omran reprezintă suferinţa copiilor din Alep, a mai afirmat Mahmoud Rslan.

El se afla aproape de sectorul Qaterji, în estul oraşului împărţit în sectoare loialiste şi rebele, atunci când au avut loc raidurile, miercuri seara. Cartierele din est sunt vizate în mod regulat de forţele aeriene ale regimului sirian sau de aviaţia rusă.

Fotograful Mahmoud Rslan a contribuit la salvarea lui Omran şi a familiei lui, alăturându-se echipei de salvatori de la Apărarea Civilă. Ei au fost nevoiţi să intre într-un imobil adiacent şi "să scoată membrii familiei lui Omran, unul câte unul, dintr-un balcon într-altul". Mai întâi pe Omran, apoi pe fratele său în vârstă de cinci ani şi pe cele două surori ale lor, în vârstă de opt şi 11 ani. În final, pe mama şi tatăl copiilor.

Declanşat în martie 2011 de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor în favoarea democraţiei, războiul din Siria a devenit tot mai complex odată cu intervenţia străină şi ascensiunea jihadiştilor. Războiul s-a soldat cu peste 290.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de persoane.

Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria şi o miză importantă în război, este împărţit, începând din 2012, în sectoare loialiste şi rebele.

Forţele aeriene ale regimului larghează asupra cartierelor din est butoaie cu explozivi, atacuri soldate cu câteva sute de morţi, în timp ce rebelii lansează la rândul lor obuze de mortier asupra părţii controlate de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.