O pictură care a fost expusă timp de 60 de ani într-o primărie din Bruxelles a fost autentificată drept cea mai veche versiune cunoscută a uneia dintre cele mai cunoscute opere de artă ale maestrului flamand Jacques Jordaens, potrivit bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperirea a fost făcută în timpul inventarului lucrărilor culturale efectuat în 2019 la primăria din Saint-Gilles.

Era crezut că „Familia Sfântă” este o copie. În fapt, lucrarea datează din anii 1617 - 1618, a transmis Institutul Regal pentru Patrimoniul Cultural, care a contribuit la descoperire.

Diferite versiuni ale picturii - care îl arată pe pruncul Iisus cu Iosif, Fecioara Maria şi mama ei, Sfânta Ana - se află la Muzeul Metropolitan din New York, la Hermitage din Sankt Petersburg şi la Alte Pinakothek din Munchen.

O analiză detaliată asupra tabloului din Saint-Gilles le-a permis experţilor să îl autentifice ca cea mai veche versiune cunoscută a compoziţiei.

Lemnul pe care este realizată lucrarea provine din acelaşi copac folosit pentru lucrări ale unui alt maestru al epocii baroce, Anthony Van Dyck.

„Asta subliniază ipoteza că tânărul Jordaens şi Van Dyck au activat simultan în studioul lui Rubens”, a spus Joost Vander Auwera, senior curator la Muzeul Regal de Artă din Belgia.

Tabloul din Saint-Gilles a fost expus în biroul pentru Planificare şi dezvoltare al primăriei din anii 1960 până în 2019, la inventarul făcut asupra celor 800 de lucrări din instituţie.

Acum, el va fi supus unei restaurări ce va dura un an, apoi va fi expus la Muzeul Regal de Artă din Belgia, care găzduieşte una dintre cele mai mari colecţii Jacques Jordaens din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.