O nouă traducere din opera Elenei Ferrante, scriitoarea îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaţionale ce alcătuiesc Tetralogia Napoletană, a fost publicată la editura Pandora M.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre volumul "Între margini. Despre plăcerea de a citi şi de a scrie", o carte de non-ficţiune scrisă de Elena Ferrante în anul 2021, un aliaj impenetrabil de cultură bine asimilată şi autenticitate viscerală în care misterioasa scriitoare italiană vorbeşte despre scrisul ei în strânsă relaţie cu cititul: despre activitatea ei de scriitoare, poetica ei, tehnicile narative, lecturile fundamentale care i-au influenţat devenirea.

Apariţia cărţii a fost primită cu entuziasm atât de critica din Europa, cât şi de cea de peste Ocean.  „O bijuterie incandescentă... Între margini este o meditaţie filosofică asupra naturii scrisului”, scriau criticii de la  The New York Times. "O odă închinată cititului şi scrisului… Între margini face lumină asupra temelor abordate în romanele lui Ferrante: prieteniile intense dintre femei, relaţiile mamă-fiică şi trădarea”, remarcau cronicarii de la Financial Times. Este un fapt pe care  în semnalau şi criticii de la Time Magazine: „O incursiune candidă a autoarei în procesul dezvoltării propriului meşteşug, dar şi o privire scrutătoare asupra pasiunii de o viaţă pentru literatură". 

Volumul "Între margini" include patru texte distincte - "Chinul şi condeiul", "Acvamarin", "Poveşti, eu" şi "Coasta lui Dante".
Primele trei au fost scrise de Elena Ferrante la invitaţia profesorului Costantino Marmo, directorul Centrului Internaţional de Studii Umaniste "Umberto Eco", înainte de debutul perioadei pandemice. Textele au fost citite în noiembrie 2021, de actrița Manuela Mandracchia, în rolul Elenei Ferrante, pe scena Teatrului Arena del Sole din Bologna.


Cel de-al patrulea eseu este scris la invitația Asociației Italieniştilor: intervenția a încheiat conferința Dante și alți clasici, susținută în 2021 şi citită de cercetătoarea şi criticul literar Tiziana de Rogat.

Pentru cititorii împătimiţi de literatura lui Ferrante, "Între margini. Despre plăcerea de a citi şi de a scrie" vine să adauge misteriosului portret al autoarei cîteva tuşe care nu fac altceva decât să-i adâncească misterul. Singurele zone unde se face oarecum lumină sînt cele livreşti, iar cartea ne relevă o listă generoasă de nume şi de titluri care au inspirat-o pe Elena Ferrante în perioadele de căutare: Virginia Woolf, Samuel Beckett, Gaspara Stampa, Laurence Sterne, Denis Diderot, Gertrude Stein, Adriana Cavavero, Emily Dickinson, Ingeborg Bachmann, Dante.

"Al meu, al meu, al meu. Cât repetăm acest adjectiv posesiv. În realitate, un mare prim pas înainte, în materie de scriitură, e să descoperi exact opusul: ceea ce în mod triumfal considerăm al nostru e de fapt al altora. Tratativele cu lumea, da, oricând sunt în întregime ale noastre. Dar cuvintele - forma scrisă în care le cuprindem fiind atenţi la marginile roşii ale caietelor noastre -, nu. Trebuie să acceptăm faptul cert că niciun cuvânt nu e cu adevărat al nostru. Trebuie să renunţăm la ideea că a scrie înseamnă să eliberăm, în mod miraculos, o voce proprie, o tonalitate proprie: după mine, acesta e un mod indolent de a vorbi despre scris", mărturiseşte Elena Ferrante în paginile cărţii.

Încă de la apariţia romanului Prietena mea genială, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în aşa-numita "Febră Ferrante". Este considerată una dintre cele mai puternice prozatoare contemporane, o stilistă desăvârşită, cu intuiţie artistică ieşită din comun, care a câştigat admiraţia mai multor scriitori celebri - Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud - şi a unor critici importanţi: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc. La Editura Pandora M au apărut toate volumele Tetralogiei Napolitane: "Prietena mea genială", "Povestea noului nume", "Cei care pleacă şi cei ce rămân" şi "Povestea fetiţei pierdute", romanele "Fiica ascunsă", "Iubire amară", "Zilele abandonului" şi "Viaţa mincinoasă a adulţilor", volumul de interviuri, eseuri şi confesiuni Frantumaglia, cel de articole-eseu Invenţiile ocazionale, precum şi cartea pentru copii "Noaptea pe plajă". "Povestea fetiţei pierdute" a fost nominalizată la Man Booker Prize (2016) şi a primit Medalia de Aur pentru ficţiune în cadrul Independent Publisher Book Awards (2016). Romanul "Fiica ascunsă" a fost ecranizat în 2021, în regia lui Maggie Gyllenhaal, cu Olivia Coleman, Jessie Buckley şi Dakota Johnson în distribuţie.

Tetralogia Napolitană şi Viaţa mincinoasă a adulţilor sunt ecranizate de HBO, respectiv de Netflix sub forma unor miniseriale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.