O mare expoziţie consacrată geniului ştiinţific al lui Leonardo Da Vinci se va deschide miercuri la Roma, în cadrul festivităţilor legate de cea de-a 500-a aniversare a maestrului florentin, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La scienza prima della scienza" (Ştiinţa înaintea ştiinţei) este Leonardo", a explicat, pentru AFP, Claudio Giorgione, curator al acestei expoziţii ce revine asupra operei ştiinţifice şi tehnologice a autorului "Giocondei", mort în Franţa la 2 mai 1519. 

Mai mult de 200 de piese înşoţesc vizitatorul de-a lungul acestui parcurs care prezintă opere celebre precum elicopterul său şi paraşuta, dar şi desene originale, rar expuse, extrase din "Codex Atlanticus", una dintre cele mai importante colecţii de manuscrise. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Expoziţia se deschide cu o impresionantă replică a unei macarale din lemn şi a contragreutăţii de piatră, folosită pentru construirea cupolei catedralei din Florenţa şi pe care tânărul Leonardo a desenat-o într-una dintre primele sale "schiţe tehnice". 

Leonardo a fost cel care a construit şi una dintre primele maşini autonome de deplasare, construită pentru o scenă de teatru în 1490. 

O sală întreagă este consacrată "geniului militar" al lui Leonardo cu mai multe reproduceri ale maşinilor sale de război, între care faimoasa "arbaletă gigantică".

"Eu fac vehicule blindate, sigure şi inatacabile" îl asigura el la Milano în 1482 pe ducele Ludovico Maria Sforza care l-a angajat ca inginer militar. Aşa s-a născut "carul armat", unul dintre primele care de asalt din istorie a cărei reproducere este expusă. 

Celebrele maşini zburătoare concepute de maestrul "ştiinţei înaintea ştiinţei" pun punct final acestui parcurs. . 

Leonardo, născut la Vinci în Toscana şi mort la Amboise în Franţa, a fost înainte de orice un "european, cetăţean al lumii", aminteşte curatorul M. Giorgione. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.