Lucrarea „Aubusson vu par Cristian Sida”, realizată între anii 2021 - 2022 de artistul vizual Cristian Sida, a fost inaugurată săptămâna aceasta în Franţa cu ocazia sărbătorii muzicii (La Fête de la musique).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit artistului, lucrarea, care măsoară 70 de metri pătraţi (7 x 10 metri) reprezintă „un colaj de referinţe culturale şi geografice subiective”, transpuse pe pânză cu acril, spray, marker, vernis.

„Facultatea de Arte si Design din Timişoara are legături vechi şi solide cu primăriile din Mericourt şi Aubusson, care auînceput printr-o serie de rezidenţe artistice şi care, ulterior, au fost urmate de participarea studenţilor de la secţia Tapiserie, în anul 2016, la o rezidenţă de creaţie, ocazie cu care studentele noastre au avut ocazia să viziteze La Cité Internationale de la Tapisserie, centrul mondial al tapiseriei, localitatea din regiunea Limousin fiind inscrisa în Patrimoniul UNESCO”, arată Cristian Sida.

„Acest fapt a fost posibil cu sprijinul domnului Michel Moine, primar al Aubussonului, prieten vechi, şi nu în ultimul rând al lui Richard Marcziniak, preşedinte A.I.A.P. (Association Internationale des Arts Plastiques) Palier, fără de care aceste rezidenţe, de care facultatea noastră a beneficiat începând cu anul 2013, nu ar fi fost posibile”, a mai declarat artistul.

Inaugurarea lucrării murale a lui Cristian Sida se înscrie în seria evenimentelor culturale şi a procesului de internaţionalizare al Universităţii de Vest din Timişoara. 

Cristian Sida este unul din cei mai în vogă artişti vizuali români contemporani, cu zeci de expoziţii în ţară şi străinătate la activ. Pe lângă numeroase expoziţii în galerii franceze, în ultimii ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care colorează clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al Muzeului Louvre/ Lens. În 2012 a fost invitat de onoare al oraşului francez Saint-Lô, pentru a realiza o lucrare monumentală de 12 metri pentru Primărie, în cadrul Festivalului Internaţional Taches-Taches.

Artistul este, de mai mulţi ani, pe jumătate rezident în Franţa unde participă la proiecte de anvergură. De asemenea, a susţinut, ca lector invitat, mai multe conferinţe de artă la Université Paris 8 şi la École Supérieure d'Art de Lorraine(Metz).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.