Premiera spectacolului ”O lecţie de bune maniere”, de Jean-Claude Grumberg şi cu Maia Morgenstern într-unul dintre cele mai paradoxale roluri ale carierei sale, va avea loc miercuri şi joi la Teatrul Evreiesc de Stat de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jean-Claude Grumberg are origini în România, familia sa fugind din ţară pentru a scăpa de legile rasiale şi de pogromuri.  

"Imaginaţi-vă că trăiţi în cel mai înfiorător univers distopic. Imaginaţi-vă că undeva, într-o cameră secretă, Zamiatin, Orwell, Burgess şi Wells scriu. Iar tot ce scriu se materializează imediat în realitate. Nu deschide nimeni ochii deocamdată, mai durează puţin. Acum e momentul! Din păcate, ce veţi vedea pe scenă nu are nimic de-a face cu imaginaţia sau cu supra-realismul. Tot ce vedeţi pe scenă este cât se poate de real. S-a întâmplat, nu demult. Iar dacă nu suntem atenţi, toate atrocităţile trecutului sunt la un pas să se repete", propun producătorii spectacolului.

"Maia Morgenstern m-a atras în aventura sistemului fals catoptric care a condus la cel mai agresiv şi absurd atac asupra omului. Având în mână piesa lui Jean-Claude Grumberg, dacă te uiţi unde indică autorul, urletele de groază se transformă în râsete. Adunând câteva file de poveste românească la marele curent antisemit european, vrem să facem o reparaţie istorică, să învăţăm să îi recunoaştem mai bine pe proştii noştri şi să ne întrebăm cât mai putem să îi lăsăm să se odihnească în pace. Ia mai mânaţi, măi, hăi, hăi! Îi mulţumesc Maiei Morgenstern că ne strâmbăm împreună. Dumneai, mai curajoasă, în văzul lumii, eu, mai timid, în repetiţii", a spus regizorul Alexandru Berceanu.

Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, clasa profesorului Dem Rădulescu, pe care le-a absolvit în 1985. În 1989, a devenit actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat, iar din 1990 joacă şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

În acelaşi an, a fost premiată de UNITER pentru rolul din ”Trilogia antică”, de Andrei Şerban, pentru cel mai bun rol feminin. În 1993, actriţa a fost recompensată cu Premiul Naţional ”Lucia Sturdza Bulandra” pentru rolul Haya, din ”Ghetto”, şi a primit trofeul Ursul de Argint la Berlin pentru rolul din filmul ”Balanţa”, în regia lui Lucian Pintilie. În anul 2004, a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti.

Maia Morgenstern a primit ”Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler”, în Franţa, în 2012. În România, i-a fost acordat ordinul regal ”Nihil Sine Deo”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.