Un performance, realizat de artiştii Ingrid Ene, dyslex şi Bogdana Dima cu ajutorul a 30 de ceasuri analog, găsite au cumpărate prin târguri de vechituri, va putea fi urmărit vineri, live, de la ora 19.00, pe Goodbuy Gallery, în cadrul „Artists play with time”, un proiect de sunet experimental.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conectate prin microfoane piezo, ceasurile devin un instrument la care se pot adăuga diferite echipamente ce permit modularea şi transformarea sunetului.

În cadrul acestui eveniment, la spaţiul Goodbuy Gallery, cei trei artişti invitaţi vor realiza un performance imaginat de artista Ingrid Ene, şi pus în scenă împreună cu dyslex (d s l x) şi Bogdana Dima despre un scenariu trăit de mulţi dintre noi crescuţi de bunici, momente de care ne ferim să vorbim, de parcă ar fi nenatural să cunoaştem atât de devreme un proces lent şi dezumanizant.

Amintirile despre cei pe care i-am iubit, părinţi înainte de a fi bunici, în ultimii lor ani în care timpul devine prezent, se materializează în momente care ard în fotografii cu mari absenţe şi poveşti ce nu mai pot fi ascultate.

Artista îşi aminteşte din această perioadă mai ales sunetul ceasurilor vechi de casă, timpul devine real, tangibil, ceva ce trece şi lasă tăceri zgâriate în umbre în urmă.

Performance-ul nu atacă însă acest nou corp de timp descoperit - ci îl invocă într-un demers mai larg, colectiv, împărtăşit. Ceasurile cablate la microfoane devin instrumente, şi trecerea timpului devine ceva mai mult decât o simplă măsură într-un cântec ştiuţi de toţi. Dincolo de compunere, descompunere, ceva mai mult.

De asemenea, proiectul „Artists play with time” lansează şi o invitaţie către artiştii de sunet experimental din Bucureşti. Instalaţia compusă din 30 de ceasuri analog se va afla în perioada 06.05 - 31.05.2022 în spaţiul Goodbuy Gallery, iar în acest interval 5 artişti pot realiza propriul lor sound pornind de la această instalaţie.

Performance-urile se vor înregistra (vizual şi sonor), iar la finalul proiectului acestea vor fi prezentate publicului pe o platformă dedicată care va promova experienţa artiştilor invitaţi precum şi activitatea lor artistică.

Lucrările de sunet rezultate din urma performance-urilor vor face parte dintr-o expoziţie de final de proiect realizată de artista Ingrid Ene, explorând tema timpului şi a memoriei.

Proiectul se va desfăşura anul acesta în trei oraşe din România: Cluj-Napoca, Oradea şi Bucureşti prin intermediul partenerilor: MATCA artspace, Quark Gallery, Goodbuy Gallery, iar instalaţia va fi prezentă anul acesta şi în cadrul a două rezidenţe de sunet: Sounds like a book şi Rezidenţa 21.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.