"The Somatist, The Entropist & The Skeptic", o inedită instalaţie colectivă şi participativă care combină arta cu ştiinţa pentru a genera conştientizare asupra responsabilităţii pe care o avem în relaţia cu tehnologia, va fi prezentată publicului pe 19 noiembrie, la Rezidenţa9 din Bucureşti. Expoziţia va dura până pe 20 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiect de cercetare şi producţie artistică al Asociaţiei Qolony, "The Somatist, The Entropist & The Skeptic" îi are în spate pe artiştii Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose şi Cătălin Creţu, alături de programatorul Cristian Balaş. Aceştia propun o explorare a felului în care oamenii reacţionează la noile tehnologii şi, prin intermediul unor instalaţii interactive ce utilizează mai multe tipuri de tehnologii devenite uzuale - cum sunt algoritmii de machine learning, de manipulare generativă a imaginii şi a sunetului, computer vision sau senzorii de înregistrare a unor date fiziologice -, preiau date (imagini sau parametri ai stărilor noastre fizice ori emoţionale) pe care le fac vizibile în feluri neaşteptate.

Astfel, vizitatorii îşi vor putea monitoriza vizual şi sonor pulsul cardiac, transformat în valuri sau interpretat de replici ale unor frunze, în timp ce gesturile lor vor deveni frame-uri şi frecvenţe sonore într-o lucrare video creată în colaborare cu un algoritm de inteligenţă artificială.

Expoziţia „The Somatist, The Entropist & The Skeptic” aduce în discuţie dinamica dintre control şi lipsa lui, capacitatea pe care o avem de a acţiona asupra lumii, tehnologiei, naturii, speciilor şi a bias-urilor care derivă din acestea.

"The Somatist, The Entropist & The Skeptic" ne propune să ne imaginăm ca locuitori nu doar ai unei vieţi umane, ci ai unui ecosistem în care ţesături complexe de vulnerabilitate şi responsabilitate  coexistă între noi şi tehnologie, între noi şi  alte specii. Propune, desigur, o viziune speculativă asupra lumii, dar ne reaminteşte că există motive întemeiate de a fi sceptici în măsură egală faţă de un viitor profund tehnologic sau faţă de absolutismul antropocenic, ne reaminteşte că suntem responsabili de felul în care ne poziţionăm în relaţie cu lumea care ne înconjoară, responsabili de istoriile specifice care se creează din această relaţie", spune Floriama Candea.

Pentru instalaţiile prezentate în cadrul expoziţiei "The Somatist, The Entropist & The Skeptic", Asociaţia Qolony a lansat în primăvara acestui an către public o invitaţie la dialog şi participare, în cadrul unui eveniment intitulat sugestiv "Art Clinical Tests". Timp de o săptămână, artiştii Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose şi Cătălin Creţu au putut testa atât premisele teoretice ale proiectului, cât şi tehnologiile pe care au ales să le folosească pentru dezvoltarea instalaţiilor artistice, respectiv gradul de implicare posibil al publicului.

O parte dintre instalaţiile dezvoltate în urma sesiunii de "Art Clinical Tests" au fost prezentate publicului în perioada 12-18 septembrie, în cadrul festivalului Simultan din Timişoara, unde artiştii implicaţi în proiect au avut o nouă ocazie de a testa interactivitatea şi implicarea publicului, dar şi de a aduna date noi. Astfel, a fost creat un prim video generativ, ale cărui cadre au fost folosite pentru rafinarea algoritmului de machine learning  care va fi prezentat în instalaţia finală.

Tot în luna septembrie, Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose au un participat la un workshop interdisciplinar al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în cadrul proiectului Erasmus + Relay, unde au testat împreună cu studenţi şi profesori componentele interactive ale instalaţiilor. Una dintre instalaţiile Floriamei Candea se poate viziona până pe 31 octombrie la Complexul Muzeal din Arad în cadrul Media Art Festival, iar Sabina Suru &  Andrei Tudose, respectiv două inteligenţe artificiale, care îi reprezintă stilistico-textual, compun o instalaţie care a fost expusă la Celula de Artă.

Vernisajul expoziţiei The Somatist, The Entropist & The Skeptic va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Rezidenţa9 din Bucureşti (Str. Ion Luca Caragiale 32).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.