O icoană de colecţie "Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma" va fi licitată online, de la doar 250 de euro, în cadrul unei sesiuni organizate de Artmark, marţi, 14 aprilie, de la ora 19.00. Obiectul provine din colecţia familiei ieşene Sculy Logotheti, al cărei protagonist, chirurgul Leon Sculy, a fost primul decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Icoana este realizată într-un atelier transilvănean la începutul secolului XIX, al cărei vizual, reconstituie excelent momentul în care Sfântul Haralambie leagă de grumaz reprezentarea ciumei cu un lanţ greu de fier, pentru a nu mai face rău oamenilor.

Detaliu al icoanei Sfântul Haralambie pe tron legând ciuma
Detaliu al icoanei Sfântul Haralambie pe tron legând ciuma

Zilnic, mureau peste 300 de bucureşteni. Se întâmpla în Ţara Românească, în 1813, când "Ciuma lui Caragea" a secerat peste 90.000 de oameni. Singura salvare a românilor a fost Sfântul Haralambie, cunoscut în tradiţia poporului român ca izbăvitorul epidemiei de ciumă, căruia i-au fost înălţate zi şi noapte rugăciuni întru salvare. Acatistul închinat lui zice: "Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!". 

Precursor al neurochirurgiei româneşti, Leon Sculy, a fost un inovator, între altele este cel care a introdus în clinica apa sterilizată pentru spălatul mâinilor, a conceput un aparat destinat sterilizării materialului de sutură, a înlocuit sublimatul cu alte substanţe antiseptice, precum apa oxigenată etc.

Icoana de colecţie, alături de alte 150 de obiecte de artă sacră, inclusiv icoane rarisime din perioada lui Mihai Viteazul, Matei Basarab ori Constantin Brâncoveanu, pot fi vizionate online pe artmark.ro.

O icoană împărătească pe lemn, "Iisus Hristos Împărat şi Mare Arhiereu" din Ţara Românească, şcoală post-brâncovenească, din a doua jumătate a sec. XVIII, obiect de colecţie, este de vânzare de la 6.000 de euro. 

Licitaţia unei Colecţii de Icoane va avea loc în Săptămâna Mare, marţi, 14 aprilie, pe platforma Artmark Live.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.