Poliţiştii italieni au expus o frescă care a supravieţuit distrugerii oraşului antic Herculaneum din timpul erupţiei în anul 79 d.Hr. a Muntelui Vezuviu. Aceasta a fost furată şi transportată ilegal în SUA, regăsindu-se între cele 60 de artefacte returnate Italiei din SUA, anunţă The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea totală a lucrărilor, dintre care unele datează din secolul I î.Hr., furate din Italia în ultimele cinci decenii şi în cele din urmă urmărite în SUA, este estimată la peste 20 de milioane de dolari (16 milioane de lire sterline).

Artefactele, care au fost expuse luni în timpul unei conferinţe de presă la Roma, includ un kylix etrusc de teracotă, busturi din bronz, vaze antice şi ustensile de bucătărie.

Cele 60 de artefacte fac parte dintre cele peste 250 care au fost returnate Italiei din SUA în ultimul an.

Procurorii din New York au confiscat obiectele din colecţii private, case de licitaţii sau muzee, deşi pentru ultimele returnări nu au precizat locaţiile exacte din cauza cercetărilor în curs asupra altor lucrări furate.

Artefactele returnate anterior în Italia au fost găsite în muzee precum Metropolitan din New York şi Getty din Los Angeles, care anul trecut au restituit un grup de statui de teracotă în mărime naturală cunoscute sub numele „Orpheus and the Sirens”.

Un cap din marmură albă al împăratului roman Settimio Severo, care fusese furat în 1984 dintr-un muzeu din regiunea Campania, în sudul Italiei, a fost găsit în iunie 2020, tocmai când era pe cale să fie scos la licitaţie la Christie’s din New York.

Procurorul din Manhattan Matthew Bogdanos a declarat că echipa sa a efectuat 75 de descinderi care au implicat descoperirea a 500 de antichităţi italiene „nepreţuite”. „Şi am reuşit să facem asta fără a fi nevoie să ne bazăm pe tratate sau memorandumuri de înţelegere”, a spus el.

Italia a făcut pentru prima dată o cerere către SUA pentru returnarea frescei din Herculaneum, care îl înfăţişează pe Hercule copil în timp de sugrumă un şarpe, în 1997. Se credea că fresca a fost furată de "tombaroli" sau jefuitorii de morminte, care de ani de zile au făcut avere săpând în siturile arheologice din Italia şi furând artefacte pentru a le vinde traficanţilor de artă din întreaga lume.

Unele dintre artefactele returnate până acum din SUA au fost expuse în Muzeul de Artă Salvată din Roma, care a fost deschis vara trecută într-un spaţiu dintre ruinele vechilor Băi ale lui Diocleţian. Scopul muzeului este de a expune temporar lucrările de artă înainte de a le returna la locul de unde au fost furate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.