O femeie din statul american Nevada a fost ucisă de o superbacterie, care s-a dovedit a fi rezistentă la toate antibioticele disponibile în Statele Unite, au anunţat reprezentanţii Centers for Disease Control and Prevention (CDC), citaţi de telegraph.co.uk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Starea pacientei a fost considerată incurabilă, după ce medicii americani au testat un număr de 26 de antibiotice, încercând să o salveze. Eforturile lor au fost însă în zadar, deoarece pacienta a murit în septembrie 2016.

Femeia, aflată în jurul vârstei de 70 de ani, se întorsese de puţin timp în Statele Unite, după o vizită prelungită în India, potrivit Buletinului săptămânal Morbidity and Mortality întocmit de CDC. Ea a fost spitalizată de mai multe ori înainte de a reveni în Statele Unite şi de a fi internată în secţia de terapie pentru afecţiuni acute a unui spital din Nevada, în luna august a anului trecut.

La o săptămână după spitalizare, autorităţile locale au fost înştiinţate că toate medicamentele existente pe piaţă au fost încercate fără succes. Apoi, specialiştii de la CDC au ajuns la concluzia că niciun medicament de pe piaţa actuală nu ar fi putut să oprească răspândirea bacteriei ucigaşe în organismul pacientei.

”A fost testată cu absolut orice antibiotic disponibil din Statele Unite... însă acestea nu au fost eficiente”, a declarat medicul Alexander Kallen, unui dintre autorii raportului CDC, pentru Stat, un site specializat în publicarea de ştiri cu specific medical. 

”Cred că acest caz este îngrijorător. Ne-am bazat prea mult timp pe antibiotice tot mai noi. Dar, evident, bacteriile pot să dezvolte adeseori o rezistenţă la antibiotice mult mai repede decât ritmul în care noi putem să producem unele noi”, a adăugat medicul american.

Mostrele expediate în laboratoarele CDC conţin New Delhi metalo-beta-lactamază (NDM), o enzimă care le ajută pe bacterii să devină rezistente la multe antibiotice.

Potrivit CDC, bacteriile ”pan-rezistente” sunt extrem de neobişnuite, iar ”precauţiile pentru controlul infecţiilor” sunt importante în astfel de situaţii, necesitând izolarea pacienţilor.

O altă superbacterie a fost descoperită în cel puţin patru pacienţi din Statele Unite, în 2016. Ea s-a dovedit rezistentă chiar şi la colistin, considerat ”ultima soluţie” la care apelează medicii atunci când prescriu un antibiotic, din cauza efectelor sale secundare.

Din fericire, acea superbacterie, cunoscută sub numele mcr-1, nu este deosebit de contagioasă.

CDC consideră că rezistenţa bacteriilor faţă de acţiunea antibioticelor reprezintă ”una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii” cu care se confruntă în prezent populaţia din Statele Unite. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.