Arheologii englezi au găsit, pe ruta căii ferate de mare viteză HS2 aflată în construcţie, într-un canal plin cu apă din Twyford, Buckinghamshire, o figură din lemn realizată în epoca romană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, au crezut că este vorba despre o bucată din lemn degradat, dar, pe măsură ce săpăturile au avansat, obiectul cu dimensiuni de 67 cm x 18 cm s-a dovedit a avea formă umană, relatează BBC. Silueta sculptată poartă o haină de tipul unei tunici, până la genunchi.

Iain Williamson, arheolog pentru constructorul HS2, Fusion JV, a spus că este „o descoperire uimitoare” şi „extrem de rară”.

„Conservarea detaliilor încrustate în lemn, precum părul şi tunica, pare să aducă la viaţă individul descris”.

Lipsa de oxigen din şanţ a ajutat la conservarea lemnului de-a lungul secolelor, deşi antebraţele şi partea de jos a picioarelor s-au degradat.

În acelaşi şanţ au fost descoperite fragmente de ceramică ce datează din 43 - 70 e.n., fapt care sugerează că figura din lemn aparţine perioadei romano-britanice timpurii.

O mică parte din ea s-a rupt şi a fost trimisă pentru datare cu carbon radioactiv.

Jim Williams, consilier ştiinţific pentru Historic England, a declarat: „Este o descoperire cu adevărat remarcabilă ce ne pune faţă în faţă cu trecutul nostru. Calitatea sculpturii este excelentă şi figura este cu atât mai încântătoare pentru că obiecte organice din acea perioadă rareori supravieţuiesc”.

Experţii cred că acest obiect a fost special amplasat în canal, ca ofrandă adusă zeilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.