Vernisajul expoziţiei "Remember Marin Preda - 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute" va avea loc marţi, ora 14.00, la sediul din strada Nicolae Creţulescu 8 al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022, proiectul expoziţional, iniţiat de Mariana Sipoş, cuprinde manuscrise inedite din arhiva proprie, fotografii, cărţi, reviste şi imagini video.

Vernisajul este precedat de o conferinţă de presă la care vor participa Ioan Cristescu, manager (director general) al MNLR, scriitoarea Mariana Sipoş, Nicolae şi Alexandru Preda, fiii scriitorului, cărora le vor fi înmânate manuscrise considerate până acum dispărute, transmite MNLR.

După conferinţă, în Sala "Perpessicius", va fi proiectată o selecţie din filmele documentare realizate de Mariana Sipoş în urma investigaţiilor privind moartea scriitorului.

În cartea sa, "Dosarul „Marin Preda” (Viaţa şi moartea unui scriitor în procese-verbale, declaraţii, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente)", Mariana Sipoş menţiona: „... moartea lui Marin Preda, ca şi viaţa lui, continuă să stârnească semne de întrebare, nu numai printr-un mister de roman poliţist, legat de circumstanţele în care s-a produs, ci mai ales prin contextul social-politic în care scriitorul a trăit mai bine de o jumătate de secol. (...) Nimeni nu s-a întrebat însă dacă a existat un proces penal, dacă a existat sau există un dosar Marin Preda de cercetare penală. Ei bine, acest dosar există". 

În urma cu 41 de ani, la 16 mai 1980, lumea literară, şi nu numai, era zguduită de anunţul morţii fulgerătoare a scriitorului Marin Preda. Marin Preda a fost mereu un „personaj” incomod, fiind obişnuit să-şi spună răspicat opiniile. Protejat de soliditatea talentului său, reuşeşte să fie nu doar un scriitor curajos, ci şi un om de atitudine.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 18 mai - 8 iunie 2021, cu programare la tel. 0736598451 sau la adresa programe@mnlr.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.