O expoziţie de fotografie dedicată pianistului Dinu Lipatti, ”Lipatti Between Worlds”, cu intrare liberă, va fi vernisată, luni, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) Budapesta, în prezenţa muzicologului Monica Isăcescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea celebrului muzician român. Evenimentul va fi urmat de proiecţia documentarului ”Lipatti – Sonată pentru omul bun”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român Budapesta în perioada 20 martie -17 aprilie, de luni până vineri, între orele 10.00 - 13.00 şi 14.00-17.30.

Documentarul ”Lipatti – Sonată pentru omul bun” prezintă interviuri antologice din arhiva TVR cu Florica Musicescu, Nadia Boulanger, cei doi biografi ai lui Dinu Lipatti, Grigore Bărgăuanu şi Dragoş Tănăsescu, şi cu Yehudi Menuhin.

Expoziţia reuneşte imagini inedite realizate de Dinu Lipatti. Fotografiile alb-negru recompun atmosfera, mediul familial, personal, în care activitatea de pianist şi compozitor a lui Dinu Lipatti s-a conturat şi s-a desăvârşit, informează site-ul ICR.

Imaginile, păstrate ca suport pe negative din sticlă, au fost prelucrate din punct de vedere tehnic şi artistic cu ajutorul Şcolii de Poetică Fotografică ”Francisc Mráz” din Bucureşti.

”De copil, Dinu a devenit un excelent fotograf, care-şi developa cu minuţiozitate propriile clişee, frecventând magazine de specialitate şi având acasă un adevărat arsenal de trepiede, lămpi, cârpe negre, săruri şi acizi. La un moment dat, prin 1930-1931, a fost cuprins de gustul construcţiei de aparate de radio", a povestit Valentin Lipatti, fratele artistului, în volumele ”Strada Povernei nr. 23” şi ”Carnet pestriţ”.

Expoziţia ”Lipatti Between Worlds” este organizată în colaborare cu Asociaţia Opus şi cu sprijinul Şcolii de Poetică Fotografică ”Francisc Mráz” şi al Radio România Muzical. 

Proiectul face parte din seria de manifestări organizate de Institutul Cultural Român Budapesta pe parcursul anului 2017, în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti.

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la Bucureşti. Elev al Floricăi Musicescu şi, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, s-a prezentat în 1933, la doar 16 ani, la un concurs de pian din Viena. Impresionând publicul cu interpretarea sa, Dinu Lipatti a primit premiul al doilea, rezultat considerat insuficient de unul dintre membrii juriului, pianistul francez Alfred Cortot, care a părăsit juriul.

Ulterior, Alfred Cortot l-a invitat pe Dinu Lipatti la Paris să îşi continue studiile de pian la École Nationale de Musique. Printre profesorii francezi de la care a învăţat muzică se numără Paul Dukas şi Nadia Boulanger, iar dirijoratul l-a studiat cu Charles Munch.

Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti a devenit un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei şi a continuat pe drumul unei cariere de succes. În România a susţinut numeroase recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu.

În 1943, Dinu Lipatti a fost diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce nu l-a împiedicat ca în următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, şi-a continuat cariera dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. A colaborat cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet şi Alceo Galliera.

În 1946 a încheiat un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări apreciate în întreaga lume.

În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Dinu Lipatti a susţinut în septembrie la Besançon un ultim recital, care a fost înregistrat. Compozitorul a decedat trei luni mai târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.