O expoziţie cu artefacte naziste urmează să fie deschisă luna viitoare la Muzeul Holocaustului din Buenos Aires, însă expertul care le-a evaluat susţine că majoritatea lor sunt false, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colecţia, descoperită de poliţie în spatele unui perete fals în casa unui anticar din capitala argentiniană, va fi expusă la redeschiderea muzeului după renovarea ce a costat 4,5 milioane de dolari.

„Este dovedit că sunt din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a spus preşedintele muzeului, Marcelo Mondlin, la o conferinţă de presă care a avut loc luna trecută. El a speculat că obiectele ar fi putut fi aduse în Argentina de nazişti fugari.

Valoarea istorică a lor a fost pusă însă sub semnul întrebării de istoricul de artă german invitat de autorităţile argentiniene să le evalueze.

Stephen Klingen, de la Institutul Central pentru Istoria Artei din München, a concluzionat că cele 83 de obiecte care urmează să fie expuse sunt fie falsuri, fie piese originale din anii 1930 care au suferit modificări, precum adăugarea ulterioară de simboluri naziste.

„Poţi expune obiecte ca imitaţii, dar nu poţi învăţa nimic despre perioada nazistă de la ele”, a declarat Klingen pentru The Guardian.

În ciuda descoperirilor lui, Museo del Holocausto plănuieşte să meargă înainte cu expoziţia susţinând că are totuşi valoare educativă.

„Sunt obiecte originale - originale din perioadă - chiar dacă au fost modificate ulterior”, a spus Jonathan Krszenbaum, directorul muzeului. „Instrumentul de măsurare a craniului, chiar dacă svastica a fost adăugată ulterior, este din perioada nazistă sau din cea pre-nazistă, astfel că are valoare educativă pentru că exemplifică obsesia naziştilor cu privire la rasă”.

El a adăugat: „Nu sunt imitaţii - sunt originale care au fost mai târziu denaturate. Asta nu le reduce importanţa istorică”. 

Klingen a mai declarat că a fost şocat de felul în care autorităţile argentiniene au abordat obiectele: şeful poliţiei, Néstor Roncaglia, şi ministra Securităţii, Patricia Bullrich, care au participa la conferinţa de presă din octombrie, au primit anul trecut raportul în care specialistul a explicat că majoritatea sunt, fără îndoială, falsuri. 

Raportul de opt pagini a fost însoţit de o anexă de 280 de pagini în care el a descris modul în care a ajuns la concluzii pentru fiecare piesă în parte.

Instrumentul pentru măsurarea craniului a fost, de fapt, realizat între anii 1890 - 1910, este susţinut în raport, şi nu există nicio asociere a lui cu perioada nazistă. Placheta lipită pe cutia lui, pe care scrie „Amt für Rassenpolitk” (biroul pentru politică rasială, n.r.), este falsă, pentru că niciun astfel de birou nu a existat în perioada nazistă, a mai explicat Klingen.

Doar câteva obiecte ar putea fi originale, a mai afirmat expertul german, între care trei cutii cu unelte de la fabrica de muniţie Mauser, o parte dintr-un lansator de grenade, un cadran solar cu svastică şi câteva busturi întruchipându-l pe Hitler. 

„Pentru că nu ne-a fost permis să facem investigaţii ale materialului din care sunt realizate, nici autenticitatea lor nu a putut fi verificată concludent”, a adăugat el.

Întrebat dacă este de părere că vreunul dintre artefacte are suficientă importanţă istorică pentru a fi expus la un muzeu despre Holocaust, Klingen a răspuns. „Nu, deloc”. 

Obiectele au fost găsite în casa anticarului Carlos Olivares din Buenos Aires, în timpul unei investigaţii fără legătură. Ele au fost predate muzeului pentru conservare. Olivares aşteaptă să fie judecat după ce, aparent, a încercat să mituiască oficiali vamali pentru a aduce ilegal în Argentina antichităţi din Asia şi Africa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.