Expoziţia ”Normalitate, ce cuvânt brutal!”, care cuprinde instalaţii dedicate persoanelor cu dizabilităţi, a fost deschisă, joi, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, în prezenţa ministrului Culturii, Corina Şuteu şi a ambasadorului Statelor Unite, Hans Klemm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalaţia foto ”Brutal”, realizată de Mihai Barabancea din schiţe tactile create de Cristiana Costin, cea video, ”Birthday Room”, semnată Paul Dunca şi Virginia Lupu, cu reprezentaţii pe 11 şi 25 septembrie şi pe 6 octombrie, şi proiectul ”Dans rulant”, al lui Cosmin Manolescu, sunt cuprinse în expoziţia amenajată la etajul 3 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

Artele vizuale întâlnesc artele corpului, a spus Dan Călin, directorul muzeului, în deschiderea expoziţiei care va putea fi vizitată până pe 6 octombrie.

”Normalitate, ce cuvânt brutal!” este un ”eveniment cultural, gândit ca adversar al graniţei”, după cum a explicat la acelaşi eveniment Mircea Toma, preşedintele organizaţiei ActiveWatch, producător al expoziţiei.

Ministrul Culturii, prezent la inaugurarea expoziţiei, a precizat că proiectul, al cărui curator este Cristian Neagoe, este o dovadă a faptului că lumea nu trebuie să se mai definească printr-o identitate predeterminată. 

”În spaţiul nostru românesc, mi se pare că formele diverse nu îşi găsesc întotdeauna locul. Avem tot timpul impresia că lumea trebuie să se definească printr-o identitate predeterminată. Expoziţia aceasta este despre ceea ce nu este predeterminat. Niciodată nu o să putem să ne dezvoltăm cu adevărat într-o autonomie reală în societatea liberă, decât în momentul în care vom construi realităţi care arată că noi avem o libertate de creaţie”, a spus Corina Şuteu la deschiderea expoziţiei.

La vernisaj au participat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, şi numeroşi artişti şi oameni de cultură din România.

Hans Klemm, ambasadorul SUA, şi curatorul Cristian Neague, la MNAC (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Hans Klemm, ambasadorul SUA, şi curatorul Cristian Neague, la MNAC (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

În expoziţia ”Normalitate, ce cuvânt brutal!” arta vizuală este accesibilă şi celor care nu văd, iar dansul devine posibil şi pentru oamenii cu dizabilităţi motorii.

Expoziţia include lucrări de artă vizuală ale artiştilor Ivana Mladenović, Mihai Barabancea şi Mircea Topoleanu şi performance-uri de Cosmin Manolescu, Monotremu, Paul Dunca & Virginia Lupu.

Vizitatorii au ocazia să testeze perspectiva mai multor tipuri de privare în cadrul tururilor ghidate, organizate în parteneriat cu Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială. Pentru grupurile de vizitatori cu dizabilităţi vor fi organizate tururi ghidate cu sprijinul Asociaţiei Tandem. Întreaga expoziţie este accesibilizată pentru persoanele cu dizabilităţi motorii, senzoriale sau psihice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.