O colecţie care conţine piese tradiţionale din Apşa, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina, a fost donată miercuri Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Piesele au aparţinut lui Ioan Botoş, au fost achiziţionate şi apoi donate MNTR de către Asociaţia Identitate Culturală Contemporană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suntem astăzi martorii aşezării unei pagini de etnografie românească în povestea istoriei noastre. Este povestea înaintaşilor noştri, a rădăcinilor şi culturii române. O astfel de colecţie reprezintă o mărturie a identităţii noastre culturale şi mă bucură nespus integrarea acesteia în patrimoniul Muzeului Ţăranului Român. (...) Avem datoria morală de a preda generaţiei viitoare un bagaj cultural şi istoric de unde să-şi extragă valorile şi principiile pe care înaintaşii noştri le-au conservat prin tradiţie”, a declarat Diana-Ştefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Colecţia de 73 de obiecte vine în completarea patrimoniului existent al muzeului, piesele aparţinând românilor din zona Maramureşului Istoric, azi parte a teritoriului Ucrainei, de o reală valoare având in vedere momentul în care au fost realizate - interbelică şi postbelică.

Colecţia primită este formată din textile de interior - ştergare, aşternuturi, feţe de masă, scoarţe, valuri de pânză şi dantele realizate în gospodărie cu acul. O altă categorie o constituie piesele de port traditional din zonă - două cămăşi cu poale şi două zadii de păr.

Valoarea deosebită a colecţiei este dată de varietatea pieselor şi tipologia lor. Colecţiile muzeului s-au îmbogăţit, astfel, cu un număr de opt covoare lucrate pe urzeală de cânepă şi băteală din lână toarsă în casă şi vopsită în coloranţi chimici.

Ştergarele, în număr de 33, sunt ţesute în război orizontal din bumbac - urzeală şi băteală, au capetele ornamentate din ţesere cu stilizări fitomorfe. Marginea acestora este împodobită cu dantelă realizată în casă din bumbac cu acul.

Cămăşile femeieşti sunt valoroase pentru că prezintă croiul vechi specific zonei Maramureşului Istoric. Realizate din pânză de cânepă, cu o broderie bogată din bumbac, acestea erau destinate zilelor de sărbătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.