Compania spaniolă PLD Space a lansat sâmbătă dimineaţa devreme racheta reutilizabilă Miura-1 de pe un amplasament din sud-vestul Spaniei, efectuând prima lansare de rachetă complet privată din Europa şi oferind speranţe pentru ambiţiile sale spaţiale blocate, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Testul de lansare nocturnă de la Huelva a avut loc după ce două încercări anterioare au fost anulate. Racheta Miura-1, denumită după o rasă de tauri de luptă, este la fel de înaltă ca o clădire cu trei etaje şi are o capacitate de încărcare de 100 kg. Lansarea a transportat o încărcătură utilă în scopuri de testare, dar aceasta nu va fi făcută publică, a precizat compania.

Înregistrarea video de la controlul misiunii a arătat inginerii aplaudându-se şi felicitându-se reciproc în timp ce racheta se ridica pe cerul nopţii.

"Am rămas fără voce după atâtea strigăte", a declarat triumfător Raul Torres, directorul executiv al PLD Space, la scurt timp după lansare.

El a declarat că toate sistemele de rachete au funcţionat "perfect", adăugând că acum compania se va concentra pe triplarea forţei de muncă. "Acesta este doar începutul".

O primă încercare de lansare a rachetei Miura-1 în luna mai a fost abandonată din cauza vântului de la mare altitudine. O a doua tentativă, în iunie, a eşuat când cablurile ombilicale din compartimentul avionic nu s-au eliberat toate la timp, oprind decolarea în timp ce fum şi flăcări au ieşit din rachetă.

Spaţiul aerian, zone maritime şi drumuri au fost închise în jurul sitului de lansare de înaltă securitate înainte de lansare.

Eforturile Europei de a dezvolta capacităţi pentru a trimite sateliţi mici în spaţiu sunt în centrul atenţiei după ce în ianuarie a eşuat lansarea unei rachete orbitale de către Virgin Orbit din Marea Britanie. Acel sistem a implicat lansarea lansatorului de pe un Boeing 747 transformat. Printre concurenţii care se aliniază pentru a se alătura cursei de lansare a încărcăturilor utile mici se numără companii din Scoţia, Suedia şi Germania.

Misiunea de sâmbătă cu demonstratorul Miura-1 a fost prima din cele două misiuni suborbitale programate. Cu toate acestea, analiştii spun că cel mai critic test ar fi dezvoltarea serviciilor orbitale pe nava mai mare Miura-5, planificată pentru 2025.

În iulie, ultima lansare a celei mai mari rachete europene, lansatorul spaţial premier Ariane 5, a avut loc la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză.

Până de curând, Europa a depins de Ariane 5 şi de capacitatea sa de peste 11 tone pentru misiuni grele, precum şi de lansatorul Soyuz al Rusiei pentru încărcături medii şi de Vega al Italiei, care este de asemenea lansată de la Kourou, pentru încărcături mici.

În urma încetării programului Ariane 5, Europa nu mai are practic niciun acces autonom la spaţiu până la lansarea succesorului său, Ariane 6. Rusia a întrerupt accesul la Soyuz ca răspuns la sancţiunile europene din cauza invaziei din Ucraina, Vega-C modernizat a fost oprit la sol din motive tehnice, iar Ariane 6 este amânat până anul viitor.

Agenţia Spaţială Europeană a declarat săptămâna trecută că Vega-C nu va reveni în serviciu până în al patrulea trimestru al anului 2024, în urma unei misiuni eşuate în decembrie anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.