O casă săsească construită la 1905 în Codlea a fost scoasă la licitaţie de Artmark Historical Estate cu un preţ de pornire de 450.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuinţa aflată la 15 kilometri de Braşov a fost estimată între 500.000 şi 550.000 de euro. 

Peste 200 de sate şi numeroase oraşe din Transilvania poartă amprenta civilizaţiei germanice. Iar casa săsească din Codlea, construită între anii 1905-1907, este o locuinţă exemplară din acest punct de vedere. Impresionant este şi terenul de 1.826 de mp pe care se află proprietatea. În plus, se află în centrul oraşului Codlea, la 15 kilometri de Braşov şi la numai 5 kilometri de viitorul aeroport din Ghimbav. Din curtea casei săseşti poate fi admirat masivul Postăvaru.

Iar casa săsească din Codlea, construită între anii 1905-1907, este o locuinţă exemplară din acest punct de vedere. Porţi înalte care feresc de orice privire indiscretă, lasă să se întrevadă o reşedinţă impresionată, cu ferestre mari, bârne şi stâlpi din lemn la vedere, cu aerul unei fortăreţe în miniatură.

Cu o suprafaţă utilă de 450 de mp (D+P+M), imobilul este complet restaurat, actualul proprietar acordând o atenţie deosebită conservării detaliilor arhitecturale originale.

Tâmplăria din stejar a fost recondiţionată, însă pentru un mai bun confort termic a fost adăugat încă un rând de ferestre din lemn stratificat. Uşile şi tocurile din lemn sunt de asemenea adaosuri moderne, replici de calitate ale elementelor originale. Două rânduri de grinzi paralele străbat, la o înălţime de 3,5 metri, tavanul casei. Mansarda, un spaţiu deschis de 150 de mp, dispune de baie proprie şi este protejată de un acoperiş recent refăcut cu ţiglă dublă cu aerisire tip solzi. Instalatiile complet noi, garajul cu acces automatizat şi încălzirea centralizată separată pe fiecare nivel sunt doar câteva elemente discrete ale modernităţii într-un decor care păstrează farmecul unei locuinţe tradiţionale săseşti.

Iar proprietatea beneficiază de un adevărat bonus: în aceeaşi curte există o casă complet separată, cu o suprafaţă de peste 200 de mp, dispuşi pe două niveluri. Construită în 1973, locuinţa este complet modernizată şi utilată.

Impresionant este şi terenul pe care se află proprietatea: o curte în bună măsură pietruită, mărginită de plante ornamentale, şi o grădină terasată cu pomi fructiferi. Zonele sunt despărţite prin ziduri masive care potenţează aspectul de fortificaţie al proprietăţilor tipic săseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.