Teatrul Odeon prezintă în Sala Studio prima premieră a anului 2023, primul spectacol din cele două proiecte câştigătoare ale concursului "Tineri regizori, texte contemporane", ediţia 2022, „O casă deschisă" de Will Eno, regia şi traducerea Teodora Petre, cu Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioan Batinaş, Ioana Bugarin, Eduard Trifa/ Niko Becker.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O familie se întâlneşte să serbeze o zi de naştere, doar că nu au prea multe de sărbătorit. Când un agent imobiliar îşi face apariţia, arătând extrem de familiar, urmat de un potenţial cumpărător, interesat de casă, având şi el un chip familiar, lucrurile devin suprarealiste. Pe măsură ce fiecare membru al familiei pleacă pentru un comision sau o urgenţă, un nou personaj îi ia locul. 

„Efectul fluture, conform căruia chiar şi cea mai mică schimbare din prezent poate avea consecinţe importante în viitor, este în primul rând despre alegeri. Fiecare alegere deschide un alt drum fără cale de întoarcere. Ce s-ar întâmpla dacă un roi de fluturi ar împânzi deodată sufrageria, cu frumuseţea şi gingăşia lor? Cum s-ar schimba viaţa familiei? Ce noi posibilităţi li s-ar deschide în faţă? Cine ar putea deveni ei?", spune Teodora Petre.

Piesa „O casă deschisă", scrisă de dramaturgul american Will Eno, a câştigat Premiul Obie în 2014, Premiul Lucille Lortel pentru cea mai bună piesă şi Premiul Drama Desk şi a fost inclusă în topul celor mai bune zece piese alcătuit de revistele TIME şi Time Out din New York. A avut premiera Off-Broadway la Signature Theatre din New York în 2014, în regia lui Oliver Butler.

„Nu cred că a fost un moment anume care să mă fi inspirat să scriu această piesă, ci mai degrabă cei câţiva zeci de ani în care am încercat să-mi iert şi să-mi înţeleg familia, în special pe tatăl meu. [...] Întâmplător, tatăl meu a murit la câteva luni după premiera din New York, cu fix 24 de ore înainte ca Albertine, fiica mea, să se nască. Aşa că într-un fel, a fost exact ca în «O casă deschisă». O persoană a plecat, iar o alta, diferită, un suflet mai iubitor şi mai gentil, a venit. Piesa este, în mai multe feluri, dramatizarea unei situaţii care nu vrea şi nu poate să se schimbe, dar care, cumva, se schimbă", a spus Will Eno. 

Will Eno (n. 1965) este un dramaturg american stabilit la New York, finalist în 2005 al Premiului Pulitzer cu piesa „Thom Pain (bazat pe nimic)". Piesele sale au fost montate iniţial în Marea Britanie (Teatrul Gate, SOHO, radio BBC din Londra ş.a), abia apoi în America. Charles Isherwood, critic de teatru pentru The New York Times, l-a numit „un Samuel Beckett pentru generaţia Jon Stewart".

Primele reprezentaţii se vor juca în Sala Studio, sâmbătă şi duminică, 28 şi 29 ianuarie, ora 19.30, urmate de sâmbătă, 4 februarie. Reprezentaţiile de pe 29 ianuarie şi 4 februarie îl vor avea în distribuţie pe Eduard Trifa, iar pe 28 ianuarie pe Niko Becker.

Preţ bilete: cat I - 30 lei, cat II - 15 lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.