O perspectivă asupra Rusiei moderne, în care manipularea media este ”absolut în tradiţia lui George Orwell” a câştigat prestigiosul premiu Orwell pentru scrieri politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele juriului, lordul William Waldegrave a comparat volumul lui Arkady Ostrovsky ”The Invention of Russia”  cu romanele lui George Orwell, ” O mie nouă sute optzeci şi patru” şi ”Ferma animalelor”, remarcând că titlul cărţii lui Ostrovsky a fost ”absolut despre temele centrale pentru care Orwell este faimos…importanţa limbajului şi cum cel care controlează limbajul, controlează narativul. Şi cu toate că sunt voci puternice şi curajoase în Rusia, dacă obţii controlul asupra presei tradiţionale şi asupra social media, ajungi să controlezi mesajul”, a argumentat acesta, citat de The Guardian.

Decernat cărţii care se apropie cel mai mult de ambiţia lui Orwell de a ”face din scrierea politică o artă”, premiul Orwell, în valoare de 3.000 de lire, a fost cîştigat în trecut de volume ca ”Palestinian Walks”, scris de Raja Shehadeh , şi biografia  semnată de DM Thomas, a lui Aleksandr Soljeniţîn.

Cartea lui Ostrovsky, care analizează transformările post-sovietice ale Rusiei şi rolul central pe care îl joacă presa în contruirea narativului naţional, este cea mai apropiată de crezul lui Orwell.
“Este o carte minunată şi întruneşte criteriul de a face din scrierea politică o artă, dar este extraordinar cum tema însăşi este în tradiţia lui Orwell”, a spus Waldegrave.

Potrivit organizatorilor premiului Orwell, ”O mie nouă sute optzeci şi patru” a fost una dintre cele mai vândute zece cărţi din Rusia, anul trecut.

În carte, Ostrovsky, un correspondent de origine rusă al Financial Times şi The Economist, arată cum Rusia s-a transformat de la ”libertatea” lui Gorbaciov din 1985 la ”războiul” lui Putin de astăzi.
”The Invention of Russia” a învins titluri ca ”The New Threat from Islamic Militancy”, al lui Jason Burke, volumul lui John Kay, ”Other People’s Money”şi cartea semnată de  Emma Sky ”The Unravelling”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.