O capsulă Cygnus, fabricată de Orbital ATK, a decolat cu succes, marţi seară, de la o bază din Florida, într-o nouă misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează 20minutes.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta Atlas V, produsă de United Launch Alliance, care a transportat pe orbită capsula Cygnus, ce nu are echipaj uman la bord, s-a desprins de rampa de lansare de la Cape Canaveral, aşa cum era prevăzut, la ora locală 23.05 (03.35 GMT, n.r.), la începutul unei ferestre de lansare de 30 de minute. 

Capsula Cygnus a fost plasată pe orbită după 21 de minute de la decolare. Apoi, vehiculul spaţial şi-a desfăcut cele două antene solare şi şi-a început cursa de urmărire a ISS, cu care urmează să se conecteze în cursul zilei de sâmbătă.

Capsula Cygnus va fi prinsă sâmbătă, în jurul orei 10.40 GMT, cu ajutorul unui braţ telescopic, manevrat de doi dintre astronauţii prezenţi la bordul ISS. 

Aceasta este cea de-a cincea misiune de aprovizionare a ISS de către o capsulă spaţială Cygnus, în parteneriat cu NASA, şi cea de-a doua care are loc după misiunea din decembrie 2015, ce a marcat reluarea misiunilor spaţiale ale companiei Orbital ATK după explozia lansatorului acesteia, Antares, la scurt timp după decolare, în octombrie 2014. 

Orbital ATK va efectua alte două misiuni de aprovizionare a ISS în 2016 pentru NASA, în virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari pe care l-a încheiat cu Agenţia spaţială americană. Următoarea lansare pentru Orbital ATK va avea loc la începutul verii, cu ajutorul unei rachete Antares, de la baza militară Wallops din statul american Virginia.

Noua capsulă Cygnus, o versiune ameliorată, beneficiază de o capacitate cu 25% mai mare, şi transportă la bordul ISS peste 3,6 tone de provizii, precum alimente, apă, carburant, articole de îmbrăcăminte pentru cei şase astronauţi de pe staţie, dar şi echipamente şi materiale pentru zecile de experimente ştiinţifice aflate în derulare la bordul avanpostului spaţial.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.