O lucrare necunoscută până în prezent a celui mai apreciat artist nigerian al secolului 20, Ben Enwonwu, considerată „capodoperă”, e scoasă la licitaţie online de Sotheby's, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„The Court of the Oba of Benin” a fost pictată, aparent, în anii 1940. Lucrarea este considerată de casa de licitaţii „o capodoperă”, însă nu a fost vreodată documentată şi a aparţinut unei colecţii private.

Ea a fost creată în perioada de început a lui Enwonwu, când el îşi făcea ucenicia la turnătoria de bronz din Benin, oraş în care a creat apoi celebrele „Benin Bronzes”. Pictura surprinde o secvenţă dintr-un festival din palatul regal Oba.

„De-a lungul carierei lui, Enwonwu a crezut cu tărie că o Nigerie modernă ar trebui să îşi aibă rădăcinile în propria moştenire şi istorie”, a explicat Hannah O'Leary, specialist Sotheby's în arta africană.

„The Court of the Oba of Benin” este una dintre cele 12 lucrări care sunt vândute de casa londoneză şi toate reflectă această idee.

Născut în Onitsha în 1917, Ben Enwonwu s-a considerat mai întâi sculptor, apoi pictor, a mai spus O'Leary. Artistul, care a făcut parte dintr-o mişcare intelectuală ce încerca să creeze o cultură nigeriană unită înainte de independenţă, a murit în 1994, iar majoritatea lucrărilor scoase la vânzare datează din anii 1970 şi 1980.

Interesul stârnit de lucrările lui a crescut în ultimii doi ani, după ce două portrete, „Tutu” şi „Christine”, au fost vândute pentru mai mult de 1 milion de dolari fiecare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.