O anchetă comandată de Festivalul de Film de la Berlin a confirmat că fondatorul evenimentului, Alfred Bauer, a avut legături strânse cu regimul nazist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiza a dezvăluit că Bauer şi-a ascuns sistematic, după 1945, rolul în birocraţia nazistă.

Investigaţia care a durat şapte luni a fost realizată de Leibniz Institute for Contemporary History după ce ziarul Zeit a publicat, înainte de Berlinala de anul acesta, un articol în care scria despre implicarea lui Bauer - în numele căruia era acordat un premiu în festival - în regimul nazist.

Articolul Zeit, scris pe baza documentelor Arhivei Germane de Film, a determinat organizatorii festivalului să suspende acordarea premiului.

Analiza a confirmat că Bauer a avut un rol cheie în Reichsfilmintendanz, direcţie creată în 1942 de Joseph Goebbels, una dintre figurile marcante ale regimului nazist. Bauer era consultantul acesteia şi şi-a continuat cariera în industria filmului german după căderea regimului. În 1951, el a devenit primul director al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, poziţie pe care a deţinut-o până în 1976.

Înainte de Reichsfilmintendanz, el a făcut parte, în anii 1930, din diverse organizaţii ale Partidului Naţional Socialist şi a devenit membru al NSDAP în 1937.

În perioada 1945 - 1947, Bauer „a încercat să îşi ascundă rolul în regimul nazist prin declaraţii deliberat false, jumătăţi de adevăruri şi şi-a construit o imagine de oponent al regimului nazist”, se mai arată în studiu.

Premiul „Alfred Bauer” pentru noi perspective în arta cinematografică a revenit în ultimii ani unor cineaşti precum Park Chan-wook, Lav Diaz, Agnieszka Holland (2017), Marcelo Martinessi (2018) şi Nora Fingscheidt (în 2019).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.