O adolescentă din Africa de Sud, în vârstă de 16 ani, a câştigat marele premiu al concursului Google Science Fair 2016 cu o invenţie revoluţionară, care foloseşte coji de portocale pentru a crea un material super-absorbant ce ajută solul să reţină cantităţi de apă mai mari, combătând astfel efectele devastatoare ale secetei, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kiara Nirghin a învins numeroşi adolescenţi din lumea întreagă pentru a câştiga o bursă de 50.000 de dolari cu proiectul ei, intitulat ”Lupta împotriva secetei cu ajutorul fructelor”.

Adolescenta a avut această idee revoluţionară în urma unei secetei recente din Africa de Sud.

Acea secetă, cea mai severă din 1982, a distrus numeroase culturi, iar multe animale au murit.

Kiara Nirghin, elevă la liceul St. Martin din Johannesburg, înfiinţat de Biserica Anglicană, spune că a realizat trei experimente în ultimele 45 de zile, în urma cărora a obţinut ”o mixtură din coji de portocale”. Aceasta reprezintă o alternativă eficientă în comparaţie cu polimerii super-absorbanţi (SAPs) care nu sunt biodegrabili. 

Mixtura ei a fost realizată din deşeuri rezultate din industria producătoare de sucuri din fructe, a spus adolescenta sud-africană.

Compusul include molecule existente în cojile de portocale şi apare în uleiurile din cojile de avocado.

”Produsul este total biodegradabil, are un cost mic şi proprietăţi de retenţie a apei mai bune decât polimerii super-absorbanţi comerciali. Singurele resurse implicate în crearea mixturii din coji de portocale au fost electricitatea şi timpul. Nu a necesitat niciun fel de materiale şi echipamente speciale”, a explicat Kiara Nirghin.

Adolescenta sud-africană, care a primit acest trofeu la congresul anual organizat de Google în California, spune că invenţia ei îi va ajuta pe fermieri să economisească timp, bani şi să îşi salveze culturile.

Concursul a fost deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani.

Miercuri, Google a acordat la acelaşi eveniment şi alte premii. The National Geographic Explorer Award a fost atribuit lui Mphatso Simbao (Zambia, 18 ani), The LEGO Education Builder Award a fost câştigat de Anushka Naiknaware (SUA, 13 ani), The Virgin Galactic Pioneer Award a revenit lui Charlie Fenske (SUA, 16 ani), The Scientific American Innovator Award fost atribuit unui colectiv de trei tineri americani în vârstă de 14 ani (Ashton Cofer, Luke Clay, Julia Bray), The Inspiring Educator Award a fost câştigat de Fabio Bruschi (Brazilia), Community Impact Award a fost câştigat de patru echipe din Turcia (layda Sırbaş, Ezgi Tezer), Brazilia (Letícia Pereira de Souza, João Gabriel Stefani Antunes), India (Advay Ramesh) şi Statele Unite (Alex Howard).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.