În cadrul primului tur Noul Bauhaus European în Bucureşti, organizat de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu The Institute, au fost prezentate contextele şi direcţiile pe care aceştia le-au conceput şi dezvoltat pentru anul 2022, cu scopul de a promova valorile New European Bauhaus la nivel local şi de a genera un spaţiu de dialog pentru organizaţiile şi iniţiativele locale care contribuie deja la creşterea calităţii vieţii prin creativitate şi prin intermediul proiectelor inovative pe care le dezvoltă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turul a avut loc joi, iar în cadrul acestuia au participat reprezentanţi ai presei locale, a mediului academic şi asociativ, institute culturale, asociaţii profesionale, studiouri de design şi de arhitectură, precum şi reprezentanţi ai unor Ambasade, a Ordinului Arhitecţilor din România, ai Ministerului Culturii sau a Primăriei Generale a Capitalei.

„Dacă Pactul verde european are un suflet, acesta este Noul Bauhaus European, o iniţiativă care a dus la o explozie a creativităţii în UE! Este foarte impresionant să întâlneşti arhitecţi, artişti, studenţi, designeri, într-un cuvânt, creatori, care lucrează împreună pentru a transforma viziunea Bauhaus într-o realitate, într-un viitor sustenabil şi estetic în egală măsură. Turul Noului Bauhaus European în Bucureşti este doar începutul unei ample campanii de comunicare a acestei iniţiative în România”, a spus Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. 

În cadrul turului, s-au discutat oportunităţile pe care iniţiativa strategică a Comisiei Europene le propune şi a fost prezentat şi programul local de promovare a acestora, care va fi coordonat de echipa The Institute şi care va presupune, pe de o parte, un proces de identificare a organizaţiilor, proiectelor şi a comunităţilor creative locale care generează schimbare prin inovare, precum şi promovarea acestora, iar pe de altă parte generarea unor contexte şi evenimente specifice, menite să promoveze valorile Noului Bauhaus European.

„Prin toate proiectele pe care le dezvoltăm la The Institute încercăm să facilităm colaborările multidisciplinare şi proiectele inovative, contribuind astfel la dezvoltarea industriilor cultural-creative locale, din convingerea că acestea sunt esenţiale în dezvoltarea corectă şi echitabilă a societăţii în general, iar prin programul pe care îl dezvoltăm anul acesta alături de Reprezentanţa Comisiei Europene în România în vederea promovării programului strategic New European Bauhaus pe plan local, ne dorim să subliniem împreună importanţa comunităţilor creative şi a organizaţiilor care contribuie deja prin programele şi proiectele pe care le propun la creşterea calităţii vieţii şi la fundamentarea unui discurs mai optimist”, a declarat Andrei Borţun, CEO The Institute.

În cadrul turului, care a debutat la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din România, au fost vizitate şi spaţiile Nod Makerspace, acolo unde a avut loc şi o conferinţă despre importanţa comunităţilor creative şi ale proceselor de co-creare şi co-guvernare pentru dezvoltarea urbană sănătoasă, cu focus pe demersul Berzei 21, o iniţiativă semnată de Cartierul Creativ, NOD Makerspace, Fundaţia Comunitară Bucureşti, BAZA - Deschidem Oraşul şi Institutul Naţional al Patrimoniului, iar turul s-a finalizat la Combinatul Fondului Plastic, una dintre cele mai importante comunităţi artistice şi creative din Bucureşti, acolo unde a avut loc o seară de Open Doors.

Contextele, precum şi organizaţiile şi proiectele identificate în cadrul program Noului Bauhaus European vor putea fi descoperite pe tot parcursul anului pe site-ul The Institute.

Programul de evenimente propuse pentru 2022 va conţine şi un concept expoziţional special, dezvoltat de către echipa The Institute şi NOD Makerspace pentru Romanian Design Week 2022 (13-22 mai) - un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziţie-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum şi importanţa implicării civice şi a spaţiilor de dialog, amintind totodată de impactul multidisciplinarităţii şi a mişcării Bauhaus asupra societăţii moderne.

Tot anul acesta, va fi creionată şi o hartă a proiectelor şi a spaţiilor care împărtăşesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucureştiului, iar în a doua jumătate a anului va avea loc şi o conferinţă pe tema co-creării oraşului, cu focus pe importanţa comunităţilor creative locale şi a dialogului dintre acestea şi administraţia publică.

Noul Bauhaus European este o iniţiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European îşi doreşte să stimuleze colaborarea şi să genereze noi scenarii şi moduri de a trăi şi lucra împreună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.