Noua stagiune de jazz a Big Band-ului Radio debutează, joi, la ora 19.00, la Sala Radio cu un concert - omagiu: „The Magic of Chick Corea”, eveniment dedicat memoriei marelui muzician de jazz american, care a trecut în nefiinţă anul trecut. Compozitor, pianist, percuţionist, creator al unor piese celebre considerate astăzi standarde de jazz, Chick Corea a fost distins cu 27 de premii Grammy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul îl va avea ca solist pe George Natsis, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti de jazz români, şi se va derula sub conducerea muzicală a dirijoarei Simona Strungaru, la prima sa stagiune ca dirijor al prestigiosului ansamblu Radio România.

„Concertul marchează deschiderea stagiunii 2022-2023 a Big Band-ului Radio şi debutul meu ca dirijor al acestui reputat ansamblu. Îmi face o mare plăcere să colaborez cu muzicienii extraordinari ai Big Band-ului, iar programul pe care l-am ales reprezintă o celebrare a creaţiei marelui pianist şi compozitor Chick Corea", a declarat Simona Strungaru.

Publicul va asculta unele dintre cele mai reprezentative lucrări compuse de Chick Corea, precum „Spain”, „Armando's Rhumba” sau „Fiesta”, în aranjamente de referinţă semnate de Mike Tomaro sau Michael Mossman, şi îl va urmări pe maestrul George Natsis în ipostaze solistice, atât alături de Big Band, cât şi cu două piese de combo în aranjamente proprii - Humpty Dumpty (versiune de trio, cu tobe şi contrabas) şi Sea Journey (în formulă de cvintet, cu tobe, contrabas, trompetă şi saxofon alto).

Începând cu anii '60, Chick Corea a participat alături de Miles Davis la naşterea curentului jazz fusion, o combinaţie de elemente ale jazzului clasic cu muzica rock, funk sau rhythm and blues. S-a născut astfel un univers muzical fantastic pe care Armando Anthony 'Chick' Corea (1941 - 2021) l-a dezvoltat şi îmbogăţit constant. Repertoriul pe care Big Band-ul Radio îl prezintă publicului subliniază acest lucru prin abordarea mai multor lucrări din diferite perioade de creaţie ale artistului, precum Senor Mouse, Little Flamenco sau Crystal Silence.

Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare şi compozitoare, Simona Strungaru a absolvit în 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam. În acelaşi an, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera) de Michael Karr, la Grand Theater Groningen - Olanda.

Pe 18 iunie 2022, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF a avut loc prima audiţie absolută a muzicii pentru centenarul filmului Nosferatu, o simfonie a groazei compusă de Simona Strungaru şi comandată de Institutul Goethe din Bucureşti. Cine-concertul a fost susţinut de Orchestra Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Stefan Geiger.

Sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru au evoluat, printre altele, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul şi Big Band-ul din Timişoara, Orchestra şi Corul Filarmonicii din Târgu Mureş, Orchestra şi Corul Filarmonicii Oltenia din Craiova, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Filarmonicii din Botoşani, Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea etc.

Din anul 2009, Simona Strungaru a început să dirijeze big band-uri precum Modern Balkan Jazz Orchestra, la Blue Note Hall din Amsterdam. S-a aflat la pupitrul ansamblului Bucharest Jazz Orchestra în concerte derulate în cadrul Bucharest Jazz Festival - București, acompaniindu-l pe renumitul trompetist Alex Sipiagin, în concerte eveniment precum dublul tribut Ella Fitzgerald / Maria Tănase cu Irina Sârbu ca solistă. În 2021 a fost invitată să compună şi să orchestreze pentru Balkan Youth Jazz Orchestra, în Muntenegru.

Simona Strungaru este şi dirijor permanent al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, alături de care participă la festivaluri, iar în 2015 a lansat orchestra şi conceptul Simona Strungaru Symphonics în cadrul Nopţii Albe a Bucureştiului, interpretând în premieră compoziţia proprie Simfonia I - Gaston pentru orchestră şi live visuals.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar şi live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, se poate plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.