Vernisajul expoziţiei „Nichita azi. Expoziţie bibliofilă Mircia Dumitrescu” va avea loc vineri, de la ora 15.00, la Muzeul de Artă Contemporană din strada Tribunei, Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va fi deschis de un recital extraordinar susţinut de renumitul muzician Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, urmat de un recital de poezie susţinut de actriţa Mariana Mihu-Plier de la Teatrul Naţional Radu Stanca.

„Academicianul, artistul şi profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni şi s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme şi un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziţia de la Sibiu pune în prim plan cartea-obiect intitulată Nichita azi. Astfel, în anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobişnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt. S-au făcut doar unsprezece exemplare din această minunată lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite. Conform dorinţei artistului, în urma expoziţiei organizată în vara anului 2021 la Muzeul Naţional Brukenthal, un exemplar din această carte va fi donat Muzeului sibian”, spune Alexandru Constantin Chituţă, curator al expoziţiei. 

Evenimentul dedicat lui Nichita Stănescu cu prilejul împlinirii a  89 de ani de la naştere de la Muzeul de Artă Contenporană va fi unul complex în care arta se va împleti cu poezia, iar muzica cu cartea.

„Mircia Dumitrescu este un artist plin de forţă şi energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generaţii întregi de artişti cărora le-a câştigat admiraţia şi recunoştinţa. E un artist profund care îşi găseşte echivalentul în maeştrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat 4 expoziţii în ţară dintre care una la Muzeul Nţaional Brukenthal. În anul 2021 Preşedintele României Klaus Werner Iohannis l-a decorat cu Steaua României”, mai spune curatorul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.