Matei Ladea, nepotul sculptorului Romulus Ladea, căruia Muzeul Naţional de Artă al României i-a dedicat o amplă expoziţie, a transmis, pentru News.ro, un punct de vedere al familiei în care subliniază că „toate lucrările împrumutate sunt originale”. Reacţia vine după ce dintr-o postare pe Facebook a criticului de artă Pavel Şuşară s-a înţeles că ar fi falsuri în expoziţii recente la MNAR. Ulterior, acesta a precizat că aceste falsuri ar fi doar în expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La iniţiativa Muzeului Naţional de Artă al României, familia Ladea a participat cu informaţii, documente, scrisori şi lucrări la pregătirea expoziţiei, sub coordonarea doamnei director adjunct Judit Balint si a domnului director general Călin Stegerean. În expoziţie, familia Ladea a expus prin împrumut lucrări ale lui Romulus Ladea, aflate în patrimoniul familiei de la decesul acestuia (1970), şi insistăm cu absolută convingere că toate lucrarile împrumutate sunt originale”, a transmis, pentru News.ro, Matei Ladea.

Acesta precizează că „organizarea expoziţiei s-a desfăşurat sub atenta supraveghere a doamnei profesor Adriana Botez Crainic, istoric şi critic de artă, a cărei cunoaştere a operei maestrului Ladea depăşeşte (în opinia noastră) aprecieri formate prin vizitarea expoziţiei. Doamna Crainic s-a aflat de-a lungul carierei în atelierul artistului în momente creatoare ale acestuia, şi este autoarea celei mai cuprinzătoare Monografii Romulus Ladea, inventariind şi descriind majoritatea operelor în detaliu”.

Familia Ladea consideră efortul MNAR, în special al doamnei Balint şi al domnului Stegerean, „a fi laudabil, dând dovadă de înalte cunoştinte artistice şi pregătire culturală la standarde internaţionale, tratând pe parcursul celor 2 ani pregătirea expoziţiei cu seriozitate şi solemnitate”. „Ne exprimăm pe aceasta cale convingerea ca expozitia „Ladea” include doar opere originale, fiind neplăcut surprinşi de insinuarile vehiculate în spatiul public că MNAR şi colectivul acestuia ar promova falsuri şi că expozitia Ladea le-ar include”, se mai arată în mesaj.

"Trei expoziţii de neratat la MNAR, Romul Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner. Din păcate, iar aici nici nu ştiu dacă este vorba doar despre o incompetenţă impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră conştientă de spălare a unor lucrări şi de manipulare, prin ricoşeu, a pieţei de artă, adică pur şi simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, sunt falsuri la limita ridicolului. O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituţie  publica de vârf, aşa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituţiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracţiuni", a scris, luni, Pavel Şuşara pe Facebook.

Ulterior, Şuşară a revenit cu lămuriri: „Nu, falsurile nu sunt în expoziţiile Romul Ladea şi Zoe Vida Porumb, ci exclusiv în expoziţia Brauner”. 

Managerul MNAR Călin Stegerean a respins acuzaţiile şi a explicat provenienţa lucrărilor din cele trei expoziţii despre care s-a înţeles că ar include falsuri. 

Muzeul Naţional de Artă al României a transmis un punct de vedere: "Având în vedere solicitările mass media cu privire la acuzaţiile apărute în reţelele de socializare cu privire la existenţa unor falsuri în expoziţiile Romulus Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner, comunicăm următoarele: Expoziţia Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României şi a altor muzee din ţară, precum şi din colecţia familiei; Expoziţia Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziţie de artistă; Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific".

"Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat", a subliniat instituţia. 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a făcut precizări în acest caz: "Vorbim de Muzeul Naţional de Artă al României. Aşadar, voi verifica cu specialişti dacă există vreo fărâmă de adevăr. Dacă nu, nu voi încuraja sub nicio formă un conflict personal care să se răsfrângă în spaţiul public". 

Expoziţia „Romulus Ladea - Sculptură” poate fi văzută până în data de 4 februarie 2024, la parterul Galeriei Naţionale (Calea Victoriei 49-53).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.