Proiectul expoziţional „NeoNlitic”, aflat la a doua ediţie în 2020, va putea fi vizionat de public între 14 şi 28 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), după ce a fost prezentat în Bulgaria, apoi în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„NeoNlitic” a urmărit, începând cu prima ediţie, din 2018, reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni şi Hamangia în viziune contemporană.

Ce-a de-a doua ediţie a proiectului continuă cercetarea esteticii Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei, unde e cunoscută sub numele de Tripolie, precum şi a culturii Hamangia, faza târzie, în Bulgaria. Acest amplu demers internaţional a implicat documentări pe teren ale civilizaţiilor neolitice din spaţiile român, bulgar şi ucrainean şi cooptarea unor artişti din cele trei ţări în calitate de participanţi activi. Iniţiativa a culminat cu o primă expoziţie, la Muzeul Regional de Istorie din Varna (9 - 16 octombrie), urmată de o a doua, la Galeria Vernissage din Cernăuţi (26 - 31 octombrie).

„NeoNlitic 2.0” reuneşte 21 artişti din trei ţări. Expun Alex Manea (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO), Astian Rey (UKR), Schoppel Cut (RO), Evghenia Gritscu (UKR), Gergana Ivanova (BG), Denisa Grosu (RO), IRLO (RO), Ina Valentinova (BG), Lora Markova (BG), Neno Belchev (BG), Sofia Hussein (BG), Teodor Ştefan (RO), Tatiana Zubchenko (UKR), Daniel Loagăr (RO) şi Andrei Cornea (RO). Alături de ei vor expune şi artiştii români invitaţi – Marian Codrea, Marius Gheorghe, Raluca Băjenaru, Roxana Tomescu şi Andreea Toma.

Expozanţii aduc la un loc instalaţii luminoase, sculpturi din lemn, răşină, metal, picturi, obiecte din ceramică şi material textil, animaţie şi video mapping, toate creaţiile având ca sursă de inspiraţie motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia, Cucuteni-Trypillia şi Gumelniţa.

În plus, vor fi expuse 21 de artefacte, plastică antropomorfă şi ceramică neo-eneolitică, din patrimoniul MNIR, exponate inedite cu valoare istorică şi estetică.

Curatorul expoziţiei este Mihaela Ion, manager cultural, doctor în istoria artei şi curator independent.

„NeoNlitic” este un proiect iniţiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj şi design de obiect, în anul 2018, cu scopul de a prelua elemente artistice străvechi şi de a valorifica patrimoniul cultural comun şi estetica civilizaţiilor primitive ale căror vestigii au fost descoperite pe teritoriile celor trei ţări. Pentru materializarea acestui proiect au fost folosite tehnici moderne de creaţie artistică şi materiale upcycled.

Programul de vizionare este: miercuri-duminică, în intervalul orar 09:00 - 17:00. Vernisajul va avea loc pe 14 noiembrie şi va putea fi vizionat online, atât pe pagina de Facebook a NeoNlitic, cât şi pe cea a MNIR.

Vizitarea expoziţiei va fi posibilă doar cu respectarea normelor sanitare în vigoare: purtarea corectă a măştii sanitare, grupuri de maxim 3 persoane (cu excepţia familiilor cu doi sau mai mulţi copii), utilizarea dozatoarelor cu dezinfectant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.