Primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura şi viaţa sălbatică de lângă Polul Nord este realizat de Rareş Beşliu. Proiectul fotografic „La Nord de cuvinte” este unul pe termen lung şi cuprinde mai multe expediţii începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard şi Arhipelagul Arctic Canadian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la educaţia românilor şi de a-i îndemna să ia măsuri pentru atenuarea efectelor schimbării climatice. „La Nord de cuvinte” înseamnă dincolo de cuvinte, acolo unde fotografia este cea care vorbeşte, dar, mai ales, este sintagma ce îndeamnă la acţiune.

Efectele schimbărilor climatice se observă cel mai bine la Polul Nord, dar ele pornesc şi de aici, de la activităţile şi stilul de viaţă al fiecăruia. Gheţarii se topesc de 6 ori mai repede decât media globală. În acelaşi timp, Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media globală, iar România nu face excepţie.

De multă vreme caut „acel proiect” care să dea un sens şi utilitate muncii mele, iar fotografiile pe care le fac să nu stârnească doar reacţii în social media, ci să inspire, să motiveze, să fie un instrument de conştientizare a puterii din mâinile noastre. Nu putem coase gheţarii şi nici astupa vulcanii - suntem mult prea mici în faţa forţei naturii şi nu încercăm să-i ţinem piept. Dar putem ajuta natura să supravieţuiască. Pentru că, odată cu ea, trăim atât noi, cât şi toate vieţuitoarele lumii", spune Rareş Beşliu.

„La Nord de cuvinte” este despre frumuseţea naturii aşa cum o găsim astăzi şi cum am vrea să arate şi peste sute de ani. Proiectul nu prezintă tragicul, ci arată lumii albul arctic într-o notă optimistă, plină de emoţie şi speranţă. Fotografiile vor spune povestea tuturor vieţuitoarelor, pornind de la urşi polari şi continuând cu alte animale arctice (vulpea polară, foca, morsa etc), dar mai ales cu cele din România. Ele vor fi cele care dau glas proiectului şi ale căror imagini vor fi însoţite de mesaje cu sfaturi de sustenabilitate.

"De 15 ani, urşii polari sunt declaraţi ca fiind specie vulnerabilă şi se estimează că o treime din numărul lor de astăzi va dispărea în următorii ani. În timp, vieţuitoarele României vor avea de suferit la fel de mult ca ei în urma acţiunilor (sau inacţiunilor) noastre. Animalele nu au glas să-şi strige durerea şi cred că aici e cel mai important rol pe care noi, fotografii, îl putem avea. Vorbim în numele lor, le dăm o voce şi le punem în cea mai bună lumină. Le lăsăm să preia controlul pe care noi l-am pierdut", completează Rareş.

"La Nord de cuvinte" este un proiect susţinut de WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

"Vorbim despre o iniţiativă necesară şi care pune punctul pe „i” - efectele schimbărilor climatice se văd cel mai bine la Polul Nord, însă sunt la fel de prezente şi la noi. Dar, cum aici nu sunt gheţari care să se topească, nu tratăm problema cu urgenţa de care e nevoie. Când am auzit prima oară despre planul lui Rareş, gândul nostru a fost că este la limita dintre curaj şi nebunie. Iar asta pentru că vorbim despre locuri greu accesibile şi un proiect complex, nemaiîntâlnit la noi, care necesită multe resurse şi, mai ales, extrem de multă dedicare şi ambiţie. Am înţeles pe parcurs cât de puternică este motivaţia lui, aşa că nu ne mai rămâne decât să-l încurajăm cât de mult putem şi să aşteptăm cu sufletul la gură expediţiile şi fotografiile", declară Simona Manea, manager de comunicare WWF România - Fondul Mondial pentru Natură. 

Expediţii:
În Arhipelagul Svalbard se găsesc atât cea mai nordică aşezare din lume locuită permanent (Longyearbyen), cât şi aproximativ 3000 de urşi polari. În 2022 a fost înregistrată acolo temperatura record de 21,9 grade Celsius.
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi a doua cea mai mare calotă glaciară din lume (după Antarctica), 80% din ea fiind gheţar.
Arhipelagul Arctic Canadian este locul unde trăiesc două treimi din întreaga populaţie de urşi polari. Din cauza încălzirii globale, aceştia au ajuns să se împerecheze cu urşii grizzly.

Proiectul este primul demers al Asociaţiei „La NORD de cuvinte”, care-şi propune ca, prin intermediul fotografiei de wildlife, să ajungă mai aproape de inimile oamenilor şi să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice. Mai multe informaţii vor putea fi accesate în curând pe site-ul www.lanord.ro şi pe contul de Instagram al proiectului: https://www.instagram.com/lanord.ro/ 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.