National Gallery a modificat tabloul lui Edgar Degas „Russian Dancers” în „Ukrainian Dancers”, determinând apeluri către alte instituţii culturale de a regândi interpretările „leneşe” sau greşite ale artei şi patrimoniului ucrainean, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma apelurilor de la ucraineni pe reţelele de socializare, galeria a spus că a schimbat titlul operei impresionistului francez de la începutul secolului al XX-lea, care în prezent nu este expusă. Este un pastel care înfăţişează grupuri de dansatoare, pe care artistul a fost fascinat să le vadă în reprezentanţii la Paris, la sfârşitul vieţii sale.

Culorile naţionale ucrainene galben şi albastru sunt observate în ceea ce pare a fi o panglică purtată de dansatoare şi în ghirlandele lor.

Un purtător de cuvânt de la National Gallery a precizat: „Titlul acestei picturi a fost o temă de discuţie mulţi ani şi este acoperit în literatura de specialitate; cu toate acestea, în ultima lună interesul asupra ei s-a concentrat mai mult din cauza situaţiei actuale, aşa că am considerat că este un moment potrivit pentru a actualiza titlul picturii pentru a reflecta mai bine subiectul picturii”. 

Printre cei care au salutat acţiunea National Gallery s-a numărat şi Mariia Kashchenko, fondatoarea şi directoarea Art Unit, născută în Ucraina, care prezintă artişti emergenti, inclusiv 21 de artişti ucraineni în acest moment.

„Înţeleg că termenul de artă rusă a devenit uşor un termen umbrelă, care a fost util, dar acum este foarte important să îndreptăm lucrurile. Ca persoană ucraineană, în trecut aş fi întâlnit momente în care eram numit rusoaică, sau în care moştenirea ucraineană era descrisă drept rusă”, a spus ea.

Criticile la adresa instituţiilor culturale din Marea Britanie au venit şi de la Olesya Khromeychuk, directoarea Institutului Ucrainean din Londra, care a scris luna trecută în revista germană Der Spiegel: 

„Fiecare excursie la o galerie sau un muzeu din Londra cu expoziţii de artă sau cinema din URSS dezvăluie interpretarea greşită în mod deliberat sau pur şi simplu leneşă a regiunii ca Rusia nesfârşită; la fel cum ar dori să vadă actualul preşedinte al Federaţiei Ruse”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.