NASA va trimite în 2023 un rover robotic pentru a căuta gheaţă în apropierea unui crater de la polul sudic al Lunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vehiculul de dimensiunile unei maşini de golf va aseleniza în partea vestică a craterului Nobile, o depresiune cu diametru de 73 de kilometri care este aproape mereu umbrită, potrivit BBC.

Misiunea Viper va susţine planurile pentru explorarea umană a Lunii, pentru că gheaţa va putea fi extrasă pentru utilizarea ei ca apă de băut şi combustibil pentru rachetă.

NASA vrea să ducă din nou astronauţi pe suprafaţa selenară deceniul acesta.

Programul Artemis al agenţiei spaţiale va însemna şi o premieră din punct de vedere al diversităţii echipajului, care va cuprinde pentru prima dată o femeie şi o persoană de culoare. În plus, ar putea deschide calea pentru o prezenţă umană îndelungată pe satelitul natural al Pământului.

Daniel Andrews, project manager al Viper de la Armes Research al NASA din California, a spus că misiunea din 2023 va ajuta cercetătorii să înţeleagă cât de uşor sau dificil va fi pentru oameni să extragă apa îngheţată.

„Dacă resursele sunt abundente şi accesibile, va fi schimbat cu adevărat modul de a sprijini oamenii (pe Lună, n.r.) şi ne va ajuta să înţelegem felul în care putem obţine acele resurse”, a explicat el.

Dovezile sugerează că există miliarde de tone de gheaţă lunară prinse în craterele polare, unde temperaturile sunt de până la -223C. 

Andrews a mai spus că Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă chestiuni cheie legate de depozitele de gheaţă, precum concentraţia şi grosimea ei.

Inginerii trebuie să planifice cu mare atenţie ruta roverului pe suprafaţa lunară, având în vedere relieful şi lipsa luminii solare. Va fi primul rover NASA echipat cu faruri.

Roverul va călători cu un lander construit de Astrobotic, companie privată din Pittsburgh. Aceasta a câştigat, în iunie 2020, prin programul NASA numit Commercial Lunar Payload Services (CLPS), un contract de 199,5 milioane de dolari pentru a duce Viper pe suprafaţa Lunii. 

Apa îngheţată de pe Lună poate fi separată chimic în hidrogen şi oxigen, oferind conbustibilii arşi în motoarele navelor spaţiale.

Realimentarea vehiculelor pe Lună ar putea reduce costurile pentru călătoriile în spaţiu şi ar putea face avanpostul lunar mai accesibil.

Un raport din 2018 arăta că, pe suprafaţa Lunii, ar putea fi produs combustibilul la un cost de 500 de dolari pe kilogram. Asta înseamnă un preţ de 20 de ori mai mic decât cel proiectat pentru transportarea combustibilului de pe Pământ pe orbita lunară, de 10.000 de dolari pe kilogram.

Între timp, pregătirile pentru prima misiune din programul Artemis continuă cu paşi repezi.

Racheta Space Launch System (SLS) pentru prima misiune Artemis, fără echipaj uman, este aproape de asamblare completă la Kennedy Space Center al NASA din Florida. Săptămânile următoare, inginerii vor aşeza pe SLS ultima piesă - naveta spaţială Orion.

Luna aceasta, a fost finalizată asamblarea structurii capsulei Orion, care va duce astronauţi în prima misiune NASA pe Lună de la cea din 1972.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.